Geen wijn voor in de gootsteen

“Wijntje erbij?” Een vriendin en ik staan in de supermarkt. Ik knik. “Ja lekker.” Of nou ja, lekker. Het is wijn. En daar houdt het dan ook bij op. We pakken standaard de goedkoopste wijn die er maar in de rekken staat. Want: student. Dus: niet veel geld te besteden. Als we het wijntje dan nuttigen tijdens het eten, lukt het ons amper om een glas leeg te drinken. Als mijn vriendin aan het eind van de avond naar huis gaat, zie ik dan ook de halve fles wijn nog op tafel staan. Ik giet de fles leeg in de gootsteen. Weg ermee.

Toch zonde. Dat moet toch anders kunnen? Ik wil wijn. Niet heel duur, maar wel met kwaliteit. Eentje die niet aan het eind van de avond in de gootsteen verdwijnt. Dat is immers ook geldverspilling. En dat kan ik me eigenlijk niet veroorloven. Omdat ik in de supermarkt waarschijnlijk niet het juiste advies krijg, ga ik op zoek naar wijnwinkels in Utrecht. Die zijn er genoeg.

Smooth

Dus ik ga op pad. Ik wil thuiskomen met een rode wijn. Het moet lekker zijn en niet al te duur. Vanaf de Uithof fiets ik altijd langs Grapedistrict. Deze keer is het mijn eerste stop. Grapedistrict is een hip uitziende moderne wijnwinkel. Ik word geholpen door Wouter Kisteman. Ik vertel hem dat ik op zoek ben naar een rode wijn, van goede kwaliteit en niet te duur. Meteen belanden er drie verschillende flessen rode wijn op de toonbank. De wijnen in de winkel zijn opgedeeld in categorieën en deze drie komen allemaal van de afdeling ‘smooth’. Dat spreekt me wel aan.

De wijn ‘Negro di Pepe’ springt eruit. Of ik even proeven wil? Natuurlijk! Samen met Wouter proef ik de wijn. Hij vertelt me op enthousiaste wijze van alles over de wijn. Het is een zachte wijn en het proeft een beetje naar kers. Er zit ook een pepertje in, vertelt Wouter mij. Dat verklaart de lichte scherpe smaak. Wouter omschrijft de wijn als een echte allemansvriend. Over het algemeen valt deze wijn bij iedereen in de smaak. Geschikt om te schenken op bijvoorbeeld verjaardagen. Deze wordt daarom ook veel verkocht in de winkel. De prijs van de wijn valt mij absoluut niet tegen: 5,79.  Ik twijfel geen moment: deze fles gaat met mij mee.

Wijnhit

Ik kom ook nog langs het centrum. Daar wil ik alvast advies inwinnen voor als ik een keer een goede droge witte wijn nodig heb. Ik stop bij wijnspeciaalzaak Wijn achter de dom (tegenwoordig “Petit Clos”). Doel is om ook echt een speciale wijn te vinden. Luc Patist van Wijn achter de Dom weet daar wel raad mee. Ik zie veel wijnen in de winkel waar ik nog nooit van gehoord heb, zoals de Les Hescagonales Sauvignon Blanc. Alleen het fleurige etiket spreekt mij al aan. De wijn is nieuw in het assortiment. Luc weet mij te vertellen dat het een hit in Amsterdam is. Dan maakt mij alleen nog maar nieuwsgieriger. Deze wijn heeft een volle smaak. Je proeft citrusvruchten en is goed te omschrijven met steekwoorden als fris en fruitig. De prijs? 8,95. Iets duurder, maar deze wijn komt wel op mijn lijstje te staan.

Ik ben geslaagd. Met een goede fles wijn in mijn tas voor vanavond en een goed advies, fiets ik naar huis. Onderweg sms ik  mijn vriendin. Of ze ook zin heeft om vanavond  samen te eten onder het genot van een wijntje. Ik vertel haar dat ik heerlijke wijn heb gescoord. En dat we daar na een drukke schooldag optimaal van gaan genieten. En oh ja,  de wijn verdwijnt dit keer niet in de gootsteen.

Click here to add a comment

Leave a comment: