Historisch gebruik van alcohol

Alcohol kennen we tegenwoordig voor van bijvoorbeeld bier, wijn en sterke drank. Het is echter niet zo dat dit product alleen in dranken wordt gebruikt. Zo zien we het tegenwoordig bijvoorbeeld ook terug in parfum en andere cosmetische producten. Wat dat betreft gebruikte men de alcohol in het verleden al op hele andere manieren en zien we dat ook nog altijd gebeuren. Zo is alcohol per definitie niet iets dat ons in de problemen kan brengen, al lijkt het daar met ons drankgebruik soms wel op. Alcohol kan juist voor heel interessante toepassingen zorgen, waardoor het maar goed is dat we hier de beschikking over hebben.

Ontsmetten met alcohol

Allereerst was alcohol een middel om wonden te kunnen ontsmetten. Tegenwoordig maken veel dokters daar niet langer gebruik van, maar in het verleden was dit heel gangbaar. Zo was het tijdens de oorlog bijvoorbeeld een goed middel om de wonden te ontsmetten, om op die manier een infectie te voorkomen. Het nadeel van alcohol als ontsmettingsmiddel is echter dat het erg prikt. Het voordeel van dit middel is dat het goed mogelijk is om voor een verdoving te zorgen. Zo werd alcohol bijvoorbeeld vaak gebruikt om een verdoving uit te voeren, voordat iemand een bepaalde injectie zou krijgen. Zo voelde men daar een stuk minder van.

Reinigen met alcohol

Daarnaast is het goed mogelijk om alcohol te gebruiken tijdens schoonmaakwerkzaamheden. Veel mensen gebruiken bijvoorbeeld spiritus om de ramen schoon te maken. Het voordeel hiervan is dat de ramen op een gemakkelijke manier schoon worden, als gevolg van de alcohol die erin zit. Aan de andere kant is het lastig om met dit middel te werken, aangezien het over het algemeen snel vervliegt. De alcohol droogt ontzettend snel op, waardoor u op een verstandige manier te werk dient te gaan. Het is zelfs zo erg dat het niet mogelijk is om pure alcohol te gebruiken, aangezien die direct zou vervliegen.

Dranken met alcohol

Tenslotte is er natuurlijk het gebruik van alcohol in dranken. Dit is een toepassing die we eigenlijk allemaal wel kennen. Tegenwoordig drinken we vooral alcohol om wat losser te worden en een gezellige avond te hebben. Vanuit het verleden gebruikt men de alcohol echter ook wel om het lekker warm te krijgen, zoals we dat bijvoorbeeld in koude landen nog wel zien. Door een borrel te nemen krijgt men het even lekker warm en is het dus minder vervelend om bijvoorbeeld buiten te staan. Tegenwoordig kunnen we ons veel beter wapenen tegen de kou, waardoor het historisch gebruik van alcohol af is genomen.

Click here to add a comment

Leave a comment: