Student en wijn

Studenten en alcohol zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Meestal wordt er dan aan studentenverenigingen gedacht, waar voornamelijk bier wordt gedronken. Maar wat is de relatie tussen studenten en wijn? Wij vroegen het aan drie Utrechtste studenten.

Naomi: “Drie euro vind ik een mooie prijs voor een glas wijn”

 • Naam: Naomi Defoer
 • Leeftijd: 21<
 • Studie: journalistiek
 • Onderwijsinstelling: Hogeschool Utrecht

Waarom ben je in Utrecht gaan studeren?
Ik woon in Den Haag maar voor mij was het echt tijd voor een nieuwe plek en nieuwe mensen. Op een gegeven moment blijf je op dezelfde plek zitten. De voornaamste reden was wel dat ik journalistiek kon gaan studeren. Dat wilde ik echt graag gaan doen.

Ga je vaak uit school Utrecht in?
Ik ga wel regelmatig Utrecht in. Even een drankje doen, ergens een hapje eten. Vooral als het zonnetje schijnt is het heerlijk om even aan de grachten te gaan zitten. Ik ga ook altijd naar de schoolfeesten in Club Poema aan de Drieharingstraat. En het Neude is natuurlijk hartstikke leuk. Daar zijn veel terrasjes, veel studenten.

“Het Neude is erg leuk. Veel terrasjes, veel studenten.”

Als student moet je toch ook wel een beetje opletten waar je gaat zitten, wat is voor jou het belangrijkste om op te letten?
Van te voren kijk ik altijd op de kaart. Drie euro voor een glas wijn vind ik een mooie prijs. Veel duurder moet het niet zijn. Je kijkt natuurlijk ook wel een beetje wat voor tent het is. Het moet er niet te decadent uitzien. Gelukkig heb ik nooit echt tegenvallers of blunders gehad. Veel van mijn goede vrienden en vriendinnen wonen in Utrecht. De plaatsen waar je heen gaat heb je al van horen zeggen. Dan zit het altijd wel goed.

Wat is voor jou nou het ultieme drankje?
Het liefste drink ik rosé. Lambrusco vind ik ook erg lekker en laatst heb ik de lambrusco rosé ontdekt. Helaas kan je die alleen maar in flessen bestellen.

“Mijn nieuwste ontdekking is de Lambrusco rosé”

Hoe veel drankjes drink je als je uitgaat?
Voordat je de deur uitgaat gaat er vaak met een vriendin al wel een flesje open. Al met al drink ik minimaal wel vijf wijntjes.

Wat was jouw mooiste avond in Utrecht?

De schoolfeesten in Club Poema staan me het meeste bij. Dat is altijd heel gezellig, leuke mensen. Het valt me daar trouwens wel op dat de meeste studenten bier drinken, maar ik hou het altijd lekker bij een wijntje.

Chantal: “Heerlijk neerploffen in een park met een fles wijn”

 • Naam: Chantal Bolleman
 • Leeftijd: 21
 • Studie: journalistiek
 • Onderwijsinstelling: Hogeschool Utrecht

Waarom ben je in Utrecht gaan studeren?
Ik wilde journalistiek gaan doen. Ik twijfelde of ik daarvoor naar Zwolle of naar Utrecht zou gaan. Destijds was er de diplomafraude in Zwolle. Daarom ben ik hier naartoe gekomen. Ik ben blij met mijn keuze, want het is een prima stad om te studeren.

Waar ga ja naartoe als je zin hebt om te gaan borrelen?
Ik vind het heerlijk om in een park neer te ploffen met een fles wijn. De kroeg van de HU, Stefs, is ook ontzettend gezellig. Veel studiegenootjes gaan daarheen na een dag school, dus leuke mensen zijn er sowieso. Ik vind de restaurantjes en tentjes in de binnenstad aan de grachten erg leuk en aan het Neude zitten ook leuke barretjes. Heerlijk om dan mensen te gaan kijken!

 “Heerlijk om mensen te gaan kijken!”

Waar let je op als je een tentje uitkiest om te gaan zitten?
Natuurlijk let ik op de prijs, maar daarnaast is het ook belangrijk dat de sfeer goed is. Een barretje moet niet kaal zijn.

Van wat voor wijn hou je zelf het meeste?
Ik vind rosé heerlijk. In de zomer neem ik dat het liefste goed gekoeld of met een blokje ijs. Ik ben niet zo heel erg van de witte wijn. Rode wijn vind ik ook erg lekker, maar in de zomer soms iets te zwaar.

 “Doe mij in de zomer maar een rosétje, goed gekoeld of met een blokje ijs.”

Wat zijn jouw mooiste borrelherinneringen in Utrecht?
Ik ben een keer met twee vriendinnetjes in Utrecht gaan eten bij Le Connaisseur aan de Oude Gracht. Een van tweeën had een gebroken hart, dus natuurlijk kwam er een fles droge witte wijn op tafel. Dat smaakte. Het was misschien geen super goede wijn, maar het slobberde lekker weg. We gingen uiteten om ons vriendinnetje te troosten, maar uiteindelijk hadden we een ontzettend gezellige avond. Daarnaast ben ik dol op de avonden dat ik onverwachts met een vriendin afspreek en de borrelhapjes en de wijn op tafel komt. Dat zijn voor mij de ultieme avonden.

Ton: “Welke wijn ik drink, ligt aan het moment”

 • Naam: Ton Kool
 • Leeftijd: 26
 • Studie: master Media en Business
 • Onderwijsinstelling: Erasmus Universiteit

Hoe kwam je in aanraking met wijn?

Ik vond wijn in het begin niet zo lekker. Op mijn 16e begon ik met af en toe een wijntje te drinken. Mijn ouders hadden nooit bijzondere wijnen. Ze zijn meer van de kwantiteit dan van de kwaliteit. Ik ging met vrienden naar restaurants en dronk daar dan wel bijzondere wijnen. Na de middelbare school ging ik op vakantie naar Toscane. Daar heb ik ook veel geleerd. Ik heb laatst een wijncursus op de Volksuniversiteit Utrecht gedaan. Het is leuk om iets over de wijn te weten.

“In restaurants probeerde ik bijzondere wijnen”

Wat was het belangrijkste dat je leerde bij die wijncursus?
Geuren en smaken onderscheiden. Daarnaast proef je veel. Dat is natuurlijk ook belangrijk. Ik vond het leuk om te zien dat er trouwens ook veel jonge mensen waren. Ik had verwacht dat het voornamelijk ouderen zouden zijn.

Wat voor wijn drink je zelf het liefste?

Dat is lastig. Er is zo veel lekker. In het algemeen hou meer van de zwaardere wijnen. Een stevige bordeaux vind ik bijvoorbeeld erg lekker. Daarnaast vind ik de combinatie van wijn en spijs erg belangrijk. Het eten en de wijn moeten bij elkaar passen.

Wanneer kwam je naar Utrecht?
Ik kwam op mijn 18e naar Utrecht, omdat ik hier ging studeren. Ik had jaren in Friesland gewoond, maar gelukkig vond ik snel mijn draai. Ik leerde veel mensen kennen. Al snel had ik allerlei sociale verplichtingen, waardoor ik ook niet vaak meer een weekend naar Friesland ging. Ik zat in het bestuur van de studentenvoetbalvereniging en ik was actief bij de studievereniging.

 “Aan het Neude zitten leuke barretjes, maar daar moet je niet heen voor kwaliteitswijn”

En wat zijn dan jouw favoriete plekken in Utrecht?
Op het Neude zit een heel leuk wijnbarretje. De andere barretjes aan het Neude zijn ook leuk, maar je moet daar niet heen voor kwaliteitswijn. Zelf probeer ik graag nieuwe dingen uit. Ik vind het niet erg om wat meer te betalen en dan ook eens bij een restaurant met een Michelinster te gaan eten.

Click here to add a comment

Leave a comment: