Topwijnen: wijnen aan de prijzige kant

Als je een wijn zou vergelijken met een gezelschap waarin u zich begeeft, dan is ‘zomaar een wijntje’ zomaar één van de aanwezige gasten. Een topwijn is dan een volwaardige aanwezigheid.

Hoe herkent u dan een goede wijn? Het is niet zo dat een herkomst, naam, bekendheid, mooi etiket of een hoge prijs persé een topwijn in huis brengen. Het is een mens die een wijn maakt met middelen, grond en de kracht van seizoenen. Een wijn zonder smaak en karakter komt vaak van een producent met dezelfde eigenschappen, die alleen voor de winst op de markt is gekomen. Terwijl een verzorgde wijn met karakter en dat nét niet te omschrijven ‘iets’ zijn soortgenoten na een kennismaking in de schaduw zet.

De laatst genoemde wijnen worden over het algemeen voortgebracht door toegewijde wijnbrouwers die primair aan de kwaliteit van hun wijn denken en niet de kwantiteit. Dit zijn wat wij noemen topwijnen.

De duurste topwijnen ter wereld

De echte dure topwijnen zijn ook prachtige exemplaren om te verzamelen en veel mensen kiezen er dan ook voor deze helemaal niet op te drinken. Door de wijnen gewoon neer te zetten zorgt het al voor een geweldige collectie en goed gevoel bij veel mensen. Sommige wijnverzamelaars maken zelfs winst met het kopen van relatief jonge topwijnen om hen in een later stadium weer te verkopen.

Wijnen duurder dan €1.000

De wijnen duurder dan €1.000 zijn vrij dun gezaaid. Dat heeft natuurlijk te maken met het feit dat de markt voor deze wijnen niet erg groot is. Daarnaast is het natuurlijk afhankelijk van de manier waarop de wijn gemaakt wordt of deze ook daadwerkelijk zo duur wordt. De echt dure wijnen zijn wat dit betreft de Petrus Pomerol 1998, die €1.285 kost, en de Dom. Romanée Conti 1997, die zelfs niet voor minder dan €1.356 van eigenaar verwisselt. Dit zijn de allerduurste wijnen, die natuurlijk alleen door de echte verzamelaars en liefhebbers worden aangeschaft.

Wijnen duurder dan €500

Daarnaast zijn er ook een aantal wijnen die duurder zijn dan €500. Deze wijnen zijn daarmee behoorlijk aan de prijs, maar zitten net onder de echte top. Voorbeelden van deze wijnen zijn de Château Mouton Rothschild Pauillac 1986 (€521), de Château La Mondotte Saint-Emilion 1996 (€535), de Château Valandraud Saint-Emilion 1995 (€588), de Château Latour Pauillac 1990 (€682) en de Château Le Pin Pomerol 1999 (€799). Wat dat betreft is het goed mogelijk om een dure fles wijn uit te zoeken die goed past bij de persoonlijke smaak. Zoals gezegd zullen de meeste van deze wijnen echter in collecties verdwijnen die niet of nauwelijks gedronken worden.

Overige dure wijnen

Daarnaast zijn er nog een aantal topwijnen die minder dan €500 kosten, maar aan de andere kant toch stevig aan de prijs zijn. Hierbij kunt u denken aan de Château Haut Brion Pessac-Léognan 1982 (€464), de Château Margaux 1995 (€353) en de Château Lafite Rothschild Pauillac 1996 (€252). Dat zijn de wijnen die over het algemeen nog wel eens gedronken worden, maar het gaat dan natuurlijk wel om exclusieve gelegenheden. Verder worden deze ook netjes in de dure collecties van verzamelaars opgeborgen, om er eventueel ooit een keertje van te gaan genieten.

Click here to add a comment

Leave a comment: