‘Uiteindelijk blijft wijn toch een kwestie van smaak’

Interview met Alexander van der Linden van ‘ Kwestie van Smaak’ door Marije Brinkhorst

Bij elke klant is het voor Alexander van der Linden een uitdaging om er achter te komen naar wat voor wijn of whisky hij of zij op zoek is. In zijn Wijn- en whiskyhandel ‘Kwestie van smaak’ in Hoograven vertelt hij elke Utrechter die zijn winkel binnenkomt iets meer over wijnen en whisky’s. ‘Je kan het werk zo leuk maken als je zelf wilt. Je kan alleen maar achter de toonbank gaan zitten, maar ik vind interactie met de klant juist ontzettend leuk.’

De winkel is daardoor ook veel meer dan een winkel. Zelf vindt Alexander het eigenlijk een klein beetje horeca. ‘Mijn werk houdt niet alleen het verkopen van wijn en whisky in, maar ook juist de belevingswereld er om heen. Alle extra activiteiten die er bij komen kijken zoals proeverijen en workshops, maken het juist zo leuk.’ Wekelijks zijn er in zijn winkel heel wat wijnen en whisky’s te proeven tijdens activiteiten. ‘Dit zijn ook elementen waarmee je je kan onderscheiden in de toekomst. Tijdens de workshops en proeverijen is er meer tijd om uitgebreid te praten over wijn en whisky’, vertelt Alexander.

Buurtproeverijen

Tijdens de proeverij is er een gezellige en open sfeer in de winkel. ‘Dit waren daarom ook de momenten om contact te leggen met de buurtbewoners toen we net waren geopend in maart, zegt Alexander. Elke week nodigt hij een straat uit de buurt uit, zodat hij de bewoners leert kennen en zij Kwestie van smaak. Ook andere wijn- en whiskyliefhebbers zijn welkom op deze proeverijen.

Tijdens zijn werk merkt Alexander dat wijn veel meer met mensen doet dan ze zich eigenlijk realiseren. ‘Ongeveer acht jaar geleden kwam er een jong en verliefd stelletje bij de slijterij van zijn ouders binnen. Ze waren op zoek naar de wijn die ze tijdens hun eerste vakantie hadden gedronken.’ Alexander vond de juiste wijn voor het stelletje en ze namen een jaar lang veel dozen met deze wijn bij hem af.

Na een aantal maanden kwam de jongen van het stel in zijn eentje langs in de winkel. Alexander: ‘Hij vertelde me dat de wijn niet meer goed was. Ik begreep het niet, want andere flessen van deze partij waren wel goed te drinken. Ik vroeg hem langs te komen met de fles wijn.’ Na een slok geproefd te hebben weet Alexander genoeg. Deze wijn is prima te drinken. ‘Na een beetje doorgevraagd te hebben, kwam ik er achter dat hij en zijn vriendin niet meer bij elkaar waren’. De smaak van de wijn was niet meer dezelfde nu zij niet meer zijn vriendin was.

Familietrekje

Alexander komt uit een echte slijtersfamilie. Hij is opgegroeid in de slijterij van zijn ouders. ‘Vroeger dacht ik: ik ga nooit in de zaak staan. Ik zag niet hoe mooi het vak was. Tot ik twee maanden in Australië was en ontdekte hoe leuk en interessant ik wijn vond. Toen kreeg ik echt passie voor het vak’.

Voor hij aan de slag ging met Kwestie van smaak werkte hij bij het familiebedrijf van zijn ouders en bij een Belgische horecagroothandel. Hij was in voor iets nieuws en besloot het tijdelijke pand aan de Briljantlaan in Hoograven te huren voor zijn eigen wijn- en whiskywinkel. ‘Ik wou het liefst lokaal ondernemen. Ik wou graag starten, maar wel verantwoord. Ik wilde geen 3000 euro per maand betalen voor een pand in de binnenstad,’ zegt Alexander.

Op de Utrechtse wijnkaart

In het pand was ook nog ruimte voor andere ondernemingen. ‘Ik dacht: Wanneer hier meer bedrijven zitten, is hier meer te doen.’ Daarom vroeg Alexander een vriend of hij een onderneming wilde starten in het pand er naast. Dit werd Klein Berlijn. Een restaurant waar het menu wordt gecombineerd met veel muziek en optredens.

Op de wijnkaart van Klein Berlijn zijn, net als bij steeds meer andere horecaondernemingen in Utrecht, de wijnen van Kwestie van smaak te vinden. ‘Je ziet in de zomer de mensen op het terras van Klein Berlijn genieten van mijn wijn. Dit is heel leuk om te zien.’

Alexander verkoopt bij Kwestie van smaak wijnen in de prijsklasse van 5 tot 15 euro. ‘Heel betaalbaar dus, maar wel ontzettend lekker. Zo maak je het kopen van wijn wat laagdrempeliger, dan wanneer je enorm dure flessen verkoopt’. Van de 20 wijnen die Alexander proeft vindt hij er 2 goed. ‘Aan mij de taak om te kiezen welke wijn goed is voor mijn klanten. Uiteindelijk blijft het toch een kwestie van smaak.’

De toekomst in Hoograven

Alexander startte zijn winkel middenin de crisis en is sinds maart 2013 echt open. ‘Het loopt heel goed. Ik denk dat de mensen uit Hoograven op zoek zijn naar winkels zoals deze. Er is vraag naar leuke horeca en andere winkels. Dit is een van de redenen dat Kwestie van smaak sinds de opening zo goed draait’. Binnen een paar jaar worden op de locatie van de winkel van Alexander drie grote complexen tussen de Briljantlaan en de Vaartsche Rijn in Hoograven gebouwd. Hier worden 260 woningen voor starters gecombineerd met winkels, bars, restaurants en ateliers voor kunstenaars. Alexander heeft het pand waar Kwestie van smaak dan wordt gevestigd al uitgezocht. ‘Ik kan het nog niet met zekerheid zeggen, maar ik denk dat dit alleen maar positieve invloed zal hebben op de groei van mijn winkel. Ik ben heel benieuwd wat dat me allemaal gaat brengen’.

Kijk hier voor leuke wijn- & Whisky proeverijen bij Kwestie van Smaak!

Kwestie van Smaak op de Briljantlaan 5 ligt schitterend aan de “Vaartsche Rijn” uitmondend in de Oude Gracht van Utrecht.
Maandag: Gesloten
Dinsdag:  Open op afspraak  Bel 06-28228390
Woensdag: 11.00 – 18.00 uur
Donderdag: 11.00 – 18.00 uur
Vrijdag:  11.00 – 18.00 uur
Zaterdag: 10.00 – 17.00 uur
Zondag: 14.00 – 17.00 uur (iedere 1e zondag van de maand)
Wijn & Whiskyhandel Kwestie van Smaak
Briljantlaan 5
3523 CD Utrecht
06-28228390
Click here to add a comment

Leave a comment: