Waar vindt je de beste wijnproeverijen in Utrecht?

Wijnproeven is hot! Daarom heeft Utrechtwijnstad voor jou de beste wijnproeverijen op een rij gezet:

  1. http://www.leidscherijnwijn.nl/wijnproeverijen/
  2. http://rubensproeflokaal.nl/proeverijen/
  3. http://www.fijn-proeverij.com
  4. http://www.petitclos.nl/proeverij/

Wijncursus Utrecht

Voor een goede en professionele wijncursus in Utrecht kan je terecht bij Wijnstudio. Zij verzorgen al jaren internationale wijnopleidingen, maar ook leerzame introductiecursussen voor de beginnende wijnliefhebber.

Hieronder een overzicht van de te volgen opleidingen:

Introductie avond A Taste of Wine

Een eerste kennismaking met de wijnwereld. Ook voor mensen die overwegen de basiscursus te gaan doen. Er wordt ingegaan op allerlei vragen over wijn en u leert hoe professionals wijnproeven. Er worden 6 wijnen geproefd.

Data: 29/7 – 3/9 – 22/10 en 3 -12

meer informatie: Introductiecursus

Introductie avond Wijn & Spijs

Voor iedereen die wijnliefhebber is en die meer wil weten over het combineren van Wijn en Spijs. Er worden 6 wijnen en 6 gerechten geproefd en besproken.

Data: 19/9 en 12/12

meer informatie: Wijn en spijs introductiecursus

Internationale basiscursus Intermediate

De internationaal erkende cursus van de WSET (Wine & Spirit Education Trust) ’s werelds grootste wijnopleider met ruim 50.000 cursisten verspreid over 60 landen. In 8 avonden alles over wijnmaken, wijnstreken, etiketten en nog veel meer. Elke avond worden minstens 6 kwaliteitswijnen geproefd. De lessen en het lesmateriaal zijn Nederlandstalig. Start op woensdag 24 september.

meer informatie: WSET Intermediate

Internationale gevorderdencursus Advanced

De internationale standaard voor iedereen die in de wijnwereld werkt zoals sommeliers, restauranthouders, wijnwinkeliers en wijnimporteurs. 8 avonden vanaf maandag 29 september

meer informatie: WSET Advanced

Interview met Wijnstudio: “Wijn is voor iedereen weggelegd…….”

Jeroen Bronkhorst en Henriëtte Bastiaans zijn tegenwoordig de eigenaren van een prachtig bedrijf: de Wijnstudio. Met dit bedrijf geven ze wijncursussen door heel Nederland, ook in Utrecht. Voordat ze dit succesvolle bedrijf runden is er veel aan vooraf gegaan.

Jeroen en Henriëtte hebben vijftien jaar lang een eetcafé gehad in Den Haag. Vijf jaar voordat ze hun leven over een andere boeg zouden gooien kwam de passie voor wijn al opzetten. Jeroen Bronkhorst: “In die tijd was het nog ongebruikelijk voor een eetcafé om je bezig te houden met wijnen. Toch zijn wij dit toen gaan doen. Op een gegeven moment hadden Henriëtte en ik besloten om het beste eetcafé van Nederland te worden.

Om dit te worden moet je je echt onderscheiden van andere eetcafés. Dit gingen wij met wijn doen omdat bijna niemand iets speciaals op wijngebied deed. Geen eetcafés met speciale wijnen, geen wijnbars, geen wijnopleidingen. Tegenwoordig is dat wel anders.

Wij zijn toen mee gaan doen aan wijnwedstrijden. We wonnen de eerste keer een soort aanmoedigingsprijs, daarna wonnen we de prijs voor meest innovatieve wijnkaart van Nederland, daarna wonnen we een tweede prijs met z’n zessen tegelijk want niemand won de eerste prijs en als laatste wonnen we de prijs voor de beste wijnkaart van Nederland. Deze prijs hebben we twee keer gewonnen. Na de tweede keer dat wij hem wonnen werd die prijs afgeschaft.

Ook hebben we een keer de prijs voor de beste huiswijn gewonnen! Ik werd hierdoor zo fanatiek.”  Toen ze zich in wijn gingen interesseren hadden ze nog maar drie wijnen op de kaart staan en deze liepen goed voor een klein eetcafé. Nadat ze mee hadden gedaan aan de eerste wedstrijd wilden ze ook hun wijnassortiment uitbreiden. Aan het einde zaten ze met 64 soorten wijn. Ze zijn zo erg succesvol geworden. “Het geheim van dit succes is dat je fanatiek moet zijn en veel tijd moet investeren. We zijn opleidingen gaan doen, maar hebben daarbij ook ons personeel de gelegenheid gegeven een opleiding te doen. Iedereen tot aan de afwasser toe kreeg een wijnopleiding. Om te zorgen dat je weet welke wijnen goed zijn moet je ook investeren. Ik stuurde mijn kaarten altijd naar iedereen op en vroeg mensen die er al veel verstand van hadden om advies.”

Tegenwoordig geven Jeroen en Henriëtte zelf wijnopleidingen en cursussen vanaf het begin tot het hoogste niveau. Zij werken met de licentie van Wine and Spirits Education Trust (WSET). Dit is een organisatie die is opgezet door de Britse overheid. In Engeland is de wijnhandel heel erg belangrijk. De Britse overheid wilde dit toen graag professionaliseren. Ze hebben toen tegen de branche gezegd ga een goede opleiding in elkaar zetten, dan gaan wij die controleren en ondersteunen. Eerst was dit puur bedoeld voor de vakhandel, zoals voor bijvoorbeeld winkeliers. Later hebben ze dit concept naar andere landen overgebracht en vrijgegeven voor particulieren.

Als je bij Jeroen en Henriëtte begint krijg je eerst een introductie. Dit is de kennismaking met wijn. Daarbij willen ze het idee geven hoe een cursus eruit ziet. “Soms komen er mensen die alleen de introductie en een leuke avond zoeken, maar sommigen zijn ook serieus en willen dan even kijken of ze het leuk vinden bij de Wijnstudio en “vind ik het überhaupt wel zo leuk als ik denk?” Daarna komt de WSET level 2. Dit kun je zien als een basiscursus internationaal wijncertificaat.  Je leert hier heel goed proeven, zeker de helft van de tijd besteed je hieraan. Ook krijg je veel theorie. Zelf heb ik een Hollandse opleiding gedaan, maar de WSET vind ik veel beter omdat er veel meer structuur in zit, en het doel is ook veel duidelijker is. Bij dat doel horen vier pijlers: je moet de wijn kunnen proeven, beoordelen, kopen en kunnen verkopen. Als je deze cursus hebt gedaan, dan garandeer ik dat je goed kan proeven!” Als laatste heb je ook nog WSET level 3. Deze doe je als je level 2 echt heel erg leuk hebt gevonden en nog meer wil leren. Dit is de gevorderden opleiding. “Level 3 is echt het niveau van een sommelier ,importeur, winkelier. Iedereen die de vakhandel in gaat zou deze cursus moeten volgen. Het verschil met level 2 is dat daar alles zoveel mogelijk door één  docent wordt gedaan Zo heb ik een docent in Utrecht, Den Haag etcetera. Bij level 3 is het heel anders. Dan heb ik voor elke les een andere docent, die is dan ook specialist op een vakgebied. Een voorbeeld is Chantal Smeets. Zij is wijnmaakster in Bordeaux en geeft de lessen wijnbouw.

“maar je moet wijn natuurlijk wel lekker vinden en je moet écht willen leren”

Jeroen zegt dat de cursussen voor iedereen zijn weggelegd maar je moet wijn natuurlijk wel lekker vinden en je moet écht willen leren. De wijnreizen vindt hij echt het allerleukst. Zo gaan ze bijvoorbeeld met de mensen die WSET level 2 doen één week naar Frankrijk om daar de cursus te doen die je hier in Nederland in acht weken zou doen. Dit is een intensieve, maar erg leuke training, aldus Jeroen. Van te voren wordt dan wel aan de mensen gevraagd zich te verdiepen in de stof.
Als ‘leraar’ vindt Jeroen het belangrijkst dat je niet arrogant gaat doen. Geniet van de kennis die je hebt en geef deze op een prettige manier door aan mensen zodat zij er ook weer van kunnen genieten.

Jeroen is zelf 17 jaar kok geweest en van daaruit heeft hij een wijn-spijscursus opgezet. Deze cursus wordt gegeven op drie zondagmiddagen en komt in mei ook in Utrecht. Ook hier zit theorie aan vast. Je krijgt de eerste dag de basis, dan komt het tweede deel dat bestaat uit de chef module waarbij de wijnen vast liggen en je gaat ‘koken naar de wijn’, De derde zondag is de sommelier module waarbij een bekende sommelier uitlegt  hoe je ‘de wijnen bij de keuken’ kiest. 

Data wijn-spijscursus Utrecht:
Zondag 11 mei
Zondag 18 mei
Zondag 1 juni
Er is nog plaats! Meld je aan bij info@wijnstudio.nl

‘Uiteindelijk blijft wijn toch een kwestie van smaak’

Interview met Alexander van der Linden van ‘ Kwestie van Smaak’ door Marije Brinkhorst

Bij elke klant is het voor Alexander van der Linden een uitdaging om er achter te komen naar wat voor wijn of whisky hij of zij op zoek is. In zijn Wijn- en whiskyhandel ‘Kwestie van smaak’ in Hoograven vertelt hij elke Utrechter die zijn winkel binnenkomt iets meer over wijnen en whisky’s. ‘Je kan het werk zo leuk maken als je zelf wilt. Je kan alleen maar achter de toonbank gaan zitten, maar ik vind interactie met de klant juist ontzettend leuk.’

De winkel is daardoor ook veel meer dan een winkel. Zelf vindt Alexander het eigenlijk een klein beetje horeca. ‘Mijn werk houdt niet alleen het verkopen van wijn en whisky in, maar ook juist de belevingswereld er om heen. Alle extra activiteiten die er bij komen kijken zoals proeverijen en workshops, maken het juist zo leuk.’ Wekelijks zijn er in zijn winkel heel wat wijnen en whisky’s te proeven tijdens activiteiten. ‘Dit zijn ook elementen waarmee je je kan onderscheiden in de toekomst. Tijdens de workshops en proeverijen is er meer tijd om uitgebreid te praten over wijn en whisky’, vertelt Alexander.

Buurtproeverijen

Tijdens de proeverij is er een gezellige en open sfeer in de winkel. ‘Dit waren daarom ook de momenten om contact te leggen met de buurtbewoners toen we net waren geopend in maart, zegt Alexander. Elke week nodigt hij een straat uit de buurt uit, zodat hij de bewoners leert kennen en zij Kwestie van smaak. Ook andere wijn- en whiskyliefhebbers zijn welkom op deze proeverijen.

Tijdens zijn werk merkt Alexander dat wijn veel meer met mensen doet dan ze zich eigenlijk realiseren. ‘Ongeveer acht jaar geleden kwam er een jong en verliefd stelletje bij de slijterij van zijn ouders binnen. Ze waren op zoek naar de wijn die ze tijdens hun eerste vakantie hadden gedronken.’ Alexander vond de juiste wijn voor het stelletje en ze namen een jaar lang veel dozen met deze wijn bij hem af.

Na een aantal maanden kwam de jongen van het stel in zijn eentje langs in de winkel. Alexander: ‘Hij vertelde me dat de wijn niet meer goed was. Ik begreep het niet, want andere flessen van deze partij waren wel goed te drinken. Ik vroeg hem langs te komen met de fles wijn.’ Na een slok geproefd te hebben weet Alexander genoeg. Deze wijn is prima te drinken. ‘Na een beetje doorgevraagd te hebben, kwam ik er achter dat hij en zijn vriendin niet meer bij elkaar waren’. De smaak van de wijn was niet meer dezelfde nu zij niet meer zijn vriendin was.

Familietrekje

Alexander komt uit een echte slijtersfamilie. Hij is opgegroeid in de slijterij van zijn ouders. ‘Vroeger dacht ik: ik ga nooit in de zaak staan. Ik zag niet hoe mooi het vak was. Tot ik twee maanden in Australië was en ontdekte hoe leuk en interessant ik wijn vond. Toen kreeg ik echt passie voor het vak’.

Voor hij aan de slag ging met Kwestie van smaak werkte hij bij het familiebedrijf van zijn ouders en bij een Belgische horecagroothandel. Hij was in voor iets nieuws en besloot het tijdelijke pand aan de Briljantlaan in Hoograven te huren voor zijn eigen wijn- en whiskywinkel. ‘Ik wou het liefst lokaal ondernemen. Ik wou graag starten, maar wel verantwoord. Ik wilde geen 3000 euro per maand betalen voor een pand in de binnenstad,’ zegt Alexander.

Op de Utrechtse wijnkaart

In het pand was ook nog ruimte voor andere ondernemingen. ‘Ik dacht: Wanneer hier meer bedrijven zitten, is hier meer te doen.’ Daarom vroeg Alexander een vriend of hij een onderneming wilde starten in het pand er naast. Dit werd Klein Berlijn. Een restaurant waar het menu wordt gecombineerd met veel muziek en optredens.

Op de wijnkaart van Klein Berlijn zijn, net als bij steeds meer andere horecaondernemingen in Utrecht, de wijnen van Kwestie van smaak te vinden. ‘Je ziet in de zomer de mensen op het terras van Klein Berlijn genieten van mijn wijn. Dit is heel leuk om te zien.’

Alexander verkoopt bij Kwestie van smaak wijnen in de prijsklasse van 5 tot 15 euro. ‘Heel betaalbaar dus, maar wel ontzettend lekker. Zo maak je het kopen van wijn wat laagdrempeliger, dan wanneer je enorm dure flessen verkoopt’. Van de 20 wijnen die Alexander proeft vindt hij er 2 goed. ‘Aan mij de taak om te kiezen welke wijn goed is voor mijn klanten. Uiteindelijk blijft het toch een kwestie van smaak.’

De toekomst in Hoograven

Alexander startte zijn winkel middenin de crisis en is sinds maart 2013 echt open. ‘Het loopt heel goed. Ik denk dat de mensen uit Hoograven op zoek zijn naar winkels zoals deze. Er is vraag naar leuke horeca en andere winkels. Dit is een van de redenen dat Kwestie van smaak sinds de opening zo goed draait’. Binnen een paar jaar worden op de locatie van de winkel van Alexander drie grote complexen tussen de Briljantlaan en de Vaartsche Rijn in Hoograven gebouwd. Hier worden 260 woningen voor starters gecombineerd met winkels, bars, restaurants en ateliers voor kunstenaars. Alexander heeft het pand waar Kwestie van smaak dan wordt gevestigd al uitgezocht. ‘Ik kan het nog niet met zekerheid zeggen, maar ik denk dat dit alleen maar positieve invloed zal hebben op de groei van mijn winkel. Ik ben heel benieuwd wat dat me allemaal gaat brengen’.

Kijk hier voor leuke wijn- & Whisky proeverijen bij Kwestie van Smaak!

Kwestie van Smaak op de Briljantlaan 5 ligt schitterend aan de “Vaartsche Rijn” uitmondend in de Oude Gracht van Utrecht.
Maandag: Gesloten
Dinsdag:  Open op afspraak  Bel 06-28228390
Woensdag: 11.00 – 18.00 uur
Donderdag: 11.00 – 18.00 uur
Vrijdag:  11.00 – 18.00 uur
Zaterdag: 10.00 – 17.00 uur
Zondag: 14.00 – 17.00 uur (iedere 1e zondag van de maand)
Wijn & Whiskyhandel Kwestie van Smaak
Briljantlaan 5
3523 CD Utrecht
06-28228390

Interview met Grapedistrict

Mark: “Ik ben blij als ik met mensen over wijn kan praten”

Hij werkte jarenlang in de horeca, maar sinds twee jaar doet hij wat hij echt leuk vindt, namelijk met wijn werken. Het liefst adviseert Mark Appeldoorn van Grapedistrict aan de Burgemeester Reigerstraat in Utrecht mensen die helemaal geen verstand hebben van wijn. “Dat is het allerleukste!”

“Onze winkel is ingedeeld op smaak. Het idee daarvan is dat we het niet al te ingewikkeld willen maken. Wijn moet toegankelijk zijn voor iedereen. We hebben negen categorieën: van bubbels tot dessertwijnen.” Appeldoorn denkt dat de winkel daarin uniek is, vergeleken met andere wijnzaken in Utrecht. “Mensen zijn soms naar iets opzoek. Het is dan de uitdaging om hetgene te vinden waar zij naar opzoek zijn. Hier kun je geen domme vragen stellen.”

 “Hier kun je geen domme vragen stellen”

De liefde voor wijn begon bij Appeldoorn rond zijn 22e. “Voor die tijd dronk ik bier.” Hij ging in de horeca werken en daarbij was het proeven van verschillende wijnen een vereiste. “Ik ontdekte dat er wat leuks gebeurt als je eten en wijn op een bijzondere manier combineert. De combinatie van wijn en spijs is heel interessant.” Dus ging hij steeds meer lezen en steeds meer proeven. “Ik heb mijn wijnbrevet gehaald.” Regelmatig was hij in de wijnzaak aan de Burgemeester Reigerstraat te vinden. “Ik sprak mijn voorgangster af en toe, doordat ik vaste klant was. Het bleek dat zij ging stoppen. Ik ging voor haar baan en ik kreeg hem uiteindelijk. Het is het leukste werk dat je kan hebben. Ik ben blij als ik met mensen over wijn mag praten.” Ook het team waarmee hij werkt is enthousiast. “Het liefste heb ik natuurlijk werknemers die ontzettend veel van wijn weten, maar dat is niet altijd het geval. We hebben ook studenten is dienst die parttime werken. Zij worden hier opgeleid. Vooral in het begin moeten ze ontzettend veel wijnen proeven. Natuurlijk moeten ze de wijn dan wel uitspugen”, lacht hij. “Ik merk dat ze dan ook steeds meer geïnteresseerd worden. Ze willen meer over de wijn te weten komen. Ze willen meer wijnen proeven. Dat is wat we moeten hebben.”

“Ze moeten ontzettend veel wijnen proeven maar ze moeten het wel uitspugen”

“Onze klantenkring is heel divers. Hier komen mensen tussen de 25 en de 50. Sommigen hebben veel verstand van wijn. Anderen komen en willen voor het eerst iets anders dan een supermarktwijn. In de supermarkt krijg je geen advies. Wij kunnen dat wel bieden. Sommigen komen hier en willen advies voor een wijn die lekker smaakt bij een bepaald gerecht. Het liefste heb ik dan dat ze het hele recept meenemen, want juist dat kan heel bepalend zijn.” Appeldoorn denkt het concept van de winkel de klanten aanspreekt. “Het is een heel frisse winkel. Bij de verschillende categorieën staan verhaaltjes. Sommige klanten nemen ook echt even de tijd om de verhaaltjes te lezen. Daarnaast is dit een ‘lekkere’ straat. Het is van bovenaf ook bepaald dat de verschillende winkels van Grapedistrict in ‘lekkere’ straten moeten zitten. Hier in de straat zitten goede delicatessenzaken. Het is een echte ‘eetstraat’.” Appeldoorn is wel van mening dat je wijn echt moet leren drinken. Zijn advies? “Begin met een zachtere witte wijn. Maar drink geen zoet. Wij verkopen dat bijvoorbeeld niet eens. Zoete wijn is misschien lekker, maar de ervaring op het einde is niet goed. Proef en probeer verschillende wijnen. Je smaak ontwikkelt zich. En kom langs voor goed advies.”

 “Drink geen zoete witte wijn”

Kies je wijn op basis van smaaktype

Daarnaast heeft de winkel ook leuke service. “De wijn staat hier gekoeld. Dat is vooral voor studenten ideaal, al weet niet iedereen dit. Ze kunnen hier, zonder hier extra voor te betalen, een koud flesje wijn komen halen. Glaasjes krijgen ze erbij en dan kunnen ze lekker in het park gaan zitten. Dat is toch veel beter dan een lauw flesje supermarktwijn?” Zelf is hij niet alleen druk met de winkel. Wijn is ook nog altijd zijn hobby. “Ik ga regelmatig uit eten. Ik lees nog altijd veel over wijn. En met mijn beste vriend heb ik in februari wijnstokken gekocht. We hebben de twintig stokken in de Volkstuin in Overvecht geplaatst. Het heet Wijndomein Nagtappel. Een grapje. Het is een samenvoeging van onze achternamen Nagtegaal en Appeldoorn. Ik zie dit vooral als een geintje. Het is fun om dit te doen. Ik heb geen aspiraties om uiteindelijk een wijngaard over te nemen. We willen gewoon een beetje pielen.”

Dessertwijn op Valentijnsdag; net dat beetje extra

Ben je druk bezig met de voorbereidingen van Valentijnsdag? Of ben je gewoon op zoek naar een goede dessertwijn? Lees verder!

Ook wanneer je de veertiende februari niet heel uitgebreid viert kun je de avond voor je geliefde nog nét iets specialer maken. Maak een extra lekker nagerecht en verras hem of haar met een heerlijke bijpassende dessertwijn.

Het ene dessert is het andere natuurlijk niet. Daarom ga ik op zoek naar twee verschillende soorten dessertwijnen. Een die past bij zoetzure aardbeien en een wijn voor de chocoladeliefhebber. Welke wijn vult welk nagerecht goed aan? Ik vind het antwoord bij drie Utrechtse wijnwinkels.

Wijnboetiek het Gouden Glas

Mijn zoektocht begint in het hart van Wittevrouwen en wel bij Wijnboetiek Het Gouden Glas. Tussen een uitgebreide collectie van zo’n 1700 wijnen geeft Tom Jacobs, één van de eigenaren, zijn advies. “Een mousserende wijn is leuk, het is net weer even iets anders”, zegt hij. Hij laat mij daarom de Noord-Italiaanse Marzemino zien. Een lekkere zoet wijn waar de rode kleur van het fruit terug te zien is in de fles. De wijn is goed betaalbaar. Hij kost €8,80 voor een fles. Voor de wijn bij het chocoladedessert lopen we verder de kelder in naar de Spaanse Pérez Gran Barquero PX. Dit betekent dat de wijn gemaakt is van de bekende Pedro Ximenez druif. Een stevige dessertwijn met vleugen van mokka, rozijnen en chocolade. De donkerrode, stroperige wijn is ietsjes duurder en kost €13,10 per fles.

Ik fiets dieper het centrum in en ga op bezoek bij Martijn de Kleuver Wijnen, een knusse wijnwinkel gevestigd op de Lange Smeestraat. Martijn vertelt enthousiast over de Coteaux du Layon, afkomstig uit de Franse Loire. “Dit is een klassieke wijn met een heerlijke frisheid. Hij sprankelt, er lijkt wel muziek in te zitten”. Deze wijn is niet mierzoet en past goed bij iets zurig rood fruit. Hij kost slechts €6,95 per fles. We gaan verder op zoek voor de chocoladeliefhebber. “Je moet dan kijken naar een rode dessertwijn”, legt Martijn uit. Een subtiele en toegankelijke rode dessertwijn is de Oostenrijkse Beerenauslese Zweigelt. Deze is niet heel dik en stroperig, maar juist elegant met een vleugje kaneel. De wijn uit de regio Burgenland kost €17,95.

Rietveld Wines

Mijn laatste stop is dichtbij Ledig Erf. Ik loop binnen bij Rietveld Wines in de Twijnstraat. In de lichte, moderne winkel word ik geholpen door Jos Koop. Nadat ik mijn eisen aan hem voorleg, stelt hij mij voor aan de Muenzenrieder van het druivenras Zweigelt. Deze rode wijn komt ook uit het Oostenrijkse Burgenland. De romige dessertwijn heeft een fruitige nasmaak en een stroperig karakter. Echt een wijn voor mensen die van zoet houden. Juist door deze zoetheid is de dessertwijn ook geschikt voor een fruitdessert. Twee vliegen in één klap dus! Kosten: €10,50.

Dessertwijnen worden steeds populairder en dat is met een reden. Ze zijn namelijk lekker en toegankelijk. Probeer één van deze wijnen eens uit om een avond feestelijk af te sluiten. Valentijnsdag of niet, hiermee maak je elke dinertje bijzonder.

De Proeftafel: Avontuurlijke wijnwinkel buiten ‘de stadsgrenzen’

Niet alleen binnen de stadsgrenzen van Utrecht van de je de leukste en beste wijnwinkels, ook net daarbuiten in het gezellige Zeist is het mogelijk om mooie wijnen te proeven én te kopen. Zoals bijvoorbeeld bij De Proeftafel

September 2013 opende De Proeftafel haar deuren voor het publiek. De officiële opening werd verricht door Loethe Olthuis, schrijfster van een tiental kookboeken en journaliste bij o.a. de Volkskrant.

De Proeftafel is een bijzondere wijnwinkel met als motto ?voor de avontuurlijke wijndrinker?. Het assortiment is niet alledaags, maar ook de inrichting is anders dan je van een wijnwinkel zou verwachten.

 

Eigenaar Hans Peters is al vele jaren een gepassioneerd wijnliefhebber. Vanuit zijn activiteiten binnen de Slow Food-beweging maakte hij kennis met talloze producenten, mooie producten en raakte hij geïnteresseerd in het belang van kleinschaligheid en biodiversiteit. Maar bovenal wakkerde dit zijn belangstelling aan voor mooi gemaakte en vooral smaakvolle producten.

Dit alles is terug te vinden in het assortiment van De Proeftafel: geen bekende wijnhuizen en massaproductie, maar mooie wijnen van (kleine) producenten met een passie en een verhaal, waar mogelijk biologisch of gemaakt met respect voor mens en natuur. Ook is er veel aandacht voor biodiversiteit, wat zich uit in wijnen van minder bekende druivensoorten. De nadruk ligt daarbij vooralsnog op Europa.

Het assortiment wijnen wordt aangevuld met andere producten, zoals bv. enkele ambachtelijke bieren, droge worst van Brandt & Levie en olijfolie.

In lijn met het karakter van de winkel is

veel aandacht besteed aan de inrichting, die verfrissend modern en toch stijlvol is. Verrassende elementen zijn de ?hangende-flessen-wand en de fotowand met een bijzondere wijngaard op Lanzarote. Pièce de la résistance is echter de balie, een tafel in de vorm van het woord PROEF.

Meer dan de helft van het assortiment bestaat al uit eigen import. Daaronder wijnen uit de Piemonte van Massucco en Anselma, uit Lombardije/Gardameer van Selva Capuzze en van Weingut Hiss uit Baden. Vooral de zeer betaalbare wijnen van Massucco zijn de moeite waard, bijvoorbeeld een uitstekende Roero DOCG voo nog geen ?10.00.

De Proeftafel is gevestigd op Rozenstraat 15a in Zeist en geopend op

  • donderdag 10-18u
  • vrijdag 10-21u
  • zaterdag 10-17u

of op afspraak (030-227 0041)

Op het web is De Proeftafel aanwezig op:

www.DeProeftafel.nl

www.facebook.com/DeProeftafel

twitter.com/DeProeftafel

10 seconden wijntips

Hier geen uitgebreide wijnrecensies met technische details en wollig taalgebruik. Nee, op deze pagina vind je foto’s van wijnen die de moeite waard zijn om te posten met een korte omschrijving in steekwoorden!

#1 Ferrari Brut. 1/2 flesje.

Heerlijke mousserende wijn uit Trentino. Gemaakt van 100% chardonnay.

Ruikt fris en intens. Veel appel, beetje bloesem én voor de kenners: een hint van gist ( komt door de 2 jaar rijping op fles). In de mond proef je de fijne bubbel, het rijpe fruit en een ‘stukje’ brioche.

Nice 2 know: Deze wijn wordt als sinds 1902 gemaakt en dat is langer dan menig Champagnehuis kan zeggen.

Kopen omdat?: de Jumbo (Merelstraat) deze wijn ook in halve flesjes verkoopt voor €8,99 en dat is heel handig als je iets te vieren hebt…in je eentje!

#2 Chianti Colli Senesi ’12

Echt zomerweer is het op dit moment niet, maar het is zeker nog geen herfst. Dus wat drink ik dan? Iets wat tussen de seizoenen in zit! Geen wit, geen rosé, maar een pittige niet al te zware rode wijn uit de Chianti Toscane. Gemaakt van Sangiovese, Cannaiolo en Mammolo. Gerijpt op staal en een deel op hout. Kers, kruiden, rood fruit in de neus. Pittige smaak met fruit, wel elegant met zachte tannines. Soepel en medium lange afdronk waarbij de kruidigheid het langst blijft hangen. 11,55 bij Margaret wines.  Lekker bij Pasta Bolognese. Tip uit eigen ervaring: mocht het dan toch zonnig weer zijn, zet de fles een half uurtje in de koelkast!

#3 Mezzacorona Chardonnay esclusivi ’13

Ingetogen, fijn geurende chardonnay uit de Dolomieten.  Het is een exclusievere versie van de “standaard” chardonnay van Mezzacorona. Sappig en fris in de smaak, beetje tropisch fruit, appel en citrus. Elegante wijn met een prima zuivere afdronk. Geen grootse wijn, maar wat mij betreft een heerlijke wijn voor doordeweeks. Eettip: salade van parelcouscous, komkommer, munt en koriander. Een leuk en lekker alternatief voor chardonnay uit de nieuwe wereld. Vooral qua prijs: 8,95. Te koop bij Jumbo aan de Biltstraat

#4 Yannieck Vauthier Brut

Verrassend lekker glas Champagne van Yannieck Vauthier. Citrus en een beetje zuivel in de geur. Snufje toast, maar niet te overheersend. Fijne mousse met wel met wat kracht in de mond. Mondvullend en zuiver. Blijft fris, plakt niet met een perfecte zuurgraad. Lekker doordrinken op een doordeweekse zomeravond. De Prijs? 29,50 bij Petit Clos achter de Dom. Werkelijk geen geld voor zoveel kwaliteit!

#5 Reichsrat von Buhl riesling brut

Reichsrat von Buhl Riesling Brut Sekt: Frisdroog, fijne mousse, redelijk krachtig, wel elegant. Citrus, appel en abrikoos. Heerlijke bubbelwijn voor aperitief met een zonnetje op je bol. De wijn blijft spannend tot het laatste glas en eigenlijk is je lust nu pas echt opwekt! @margaret Wines €17,15

#6 Huber Gruner Veltliner Obere Steigen

Zuiver in de aanzet. Tropisch en wit fruit. Lichte mineraliteit. Sappig met fijne zuren. Lekker doordrinken dus! Rond de 12 bij Margaret Wines

#7 Enate Chardonnay nr.234 Somontano Spanje

Rijp & rijk, filmend maar wel fris. Appel, perzik en beetje venkel. Ondersteund door fraaie zuren en een subtiele mineraliteit. Prima Chardonnay als aperitief! 11,95 bij Wijn achter de Dom

#8 Lustau Amontillado Escuadrilla Sherry

Zeer rijke en complexe geur van noten en bruine suiker. Droog van smaak met wel zacht en mondvullend. Koffie en witte peper. Blijft minuten lang in je mond en je geheugen hangen. Dé ontdekking van deze maand en eigenlijk verplichte kost voor iedere wijnliefhebber. Half flesje 11,95 bij Wijnhandel van Dongen op de Nagtegaal

#9 Sligro Bubbelaanbieding!

Echt een superaanbieding, van deze bubbel: Antech. Sligro voert drie varianten van deze mousserende wijn uit de Limoux. Emotion Rosé, Cuvée Tradition of Grande Cuvée Brut. Fijne bubbels voor een nu belachelijke prijs (2 flessen voor 15 euro). Mijn voorkeur heeft de Cremant de Limoux, Cuvée Emotion Rosé, een blend van voornamelijk Chardonnay met Chenin Blanc en een beetje Pinot Noir & Mauzac. Een elegante mousserende rosé ingetogen in de neus maar vol en uitbundig in de mond. Met fijn rijp rood fruit en een klein botertje. Perfect en feestelijk voor verwelkoming van het nieuwe jaar, maar ook een prima keuze met kerst bij bijvoorbeeld Japanse voorgerechten als sashimi of sushi.

Sligro – Antech Limoux Mousserend: Normaal 19,90 nu 15,- (excl btw) voor 2 flessen!

#10 Neleman Viognier Verdil

Onno Kleyn (Volkskrant) ontdekte twee weken geleden de viognier/verdil blend van Neleman en gaf deze wijn zelf een dikke 9. Die blend combineert het bloemige van de viognier met het boterig ronde van de verdil. Heerlijke wijn bij een visje al of niet in een boter/roomsaus of om gewoon lekker door te drinken!

Derrick Neleman is geen onbekende in de wijnwereld. Een pionier vanaf zijn eerste ‘wijn’uur. Hij introduceerde de fairtrade wijn in Nederland en startte by the Grape een (online & stenen) wijnwinkel waar ‘bio’ leading was. In het voorjaar van 2014 heeft hij daar afscheid genomen om op zoek gegaan naar een nieuwe uitdaging!neleman

En die vond hij in z’n tweede vaderland; Spanje, bij z’n vriend en wijnmaker Diego Fernandez Pons. Samen werken ze aan een volledig nieuw en ‘bio’ wijnproject. In Casel del Rey, onder de rook van Valencia, maken ze van oude inheemse rassen als bobal en verdil (< 50 ha nog slechts beschikbaar rond Valencia) moderne spannende wijnen. Zoals ze zelf zeggen Spaanse topwijnen met een Nederlands hart. In Utrecht te koop bij Rio de Bio of de Groene Winkel in Zeist. Maar nog makkelijker is bestellen via neleman.org en tijdelijk is de viognier/verdil topper geen €6,50 maar €5, echt een koopje!

 

Geen wijn voor in de gootsteen

“Wijntje erbij?” Een vriendin en ik staan in de supermarkt. Ik knik. “Ja lekker.” Of nou ja, lekker. Het is wijn. En daar houdt het dan ook bij op. We pakken standaard de goedkoopste wijn die er maar in de rekken staat. Want: student. Dus: niet veel geld te besteden. Als we het wijntje dan nuttigen tijdens het eten, lukt het ons amper om een glas leeg te drinken. Als mijn vriendin aan het eind van de avond naar huis gaat, zie ik dan ook de halve fles wijn nog op tafel staan. Ik giet de fles leeg in de gootsteen. Weg ermee.

Toch zonde. Dat moet toch anders kunnen? Ik wil wijn. Niet heel duur, maar wel met kwaliteit. Eentje die niet aan het eind van de avond in de gootsteen verdwijnt. Dat is immers ook geldverspilling. En dat kan ik me eigenlijk niet veroorloven. Omdat ik in de supermarkt waarschijnlijk niet het juiste advies krijg, ga ik op zoek naar wijnwinkels in Utrecht. Die zijn er genoeg.

Smooth

Dus ik ga op pad. Ik wil thuiskomen met een rode wijn. Het moet lekker zijn en niet al te duur. Vanaf de Uithof fiets ik altijd langs Grapedistrict. Deze keer is het mijn eerste stop. Grapedistrict is een hip uitziende moderne wijnwinkel. Ik word geholpen door Wouter Kisteman. Ik vertel hem dat ik op zoek ben naar een rode wijn, van goede kwaliteit en niet te duur. Meteen belanden er drie verschillende flessen rode wijn op de toonbank. De wijnen in de winkel zijn opgedeeld in categorieën en deze drie komen allemaal van de afdeling ‘smooth’. Dat spreekt me wel aan.

De wijn ‘Negro di Pepe’ springt eruit. Of ik even proeven wil? Natuurlijk! Samen met Wouter proef ik de wijn. Hij vertelt me op enthousiaste wijze van alles over de wijn. Het is een zachte wijn en het proeft een beetje naar kers. Er zit ook een pepertje in, vertelt Wouter mij. Dat verklaart de lichte scherpe smaak. Wouter omschrijft de wijn als een echte allemansvriend. Over het algemeen valt deze wijn bij iedereen in de smaak. Geschikt om te schenken op bijvoorbeeld verjaardagen. Deze wordt daarom ook veel verkocht in de winkel. De prijs van de wijn valt mij absoluut niet tegen: 5,79.  Ik twijfel geen moment: deze fles gaat met mij mee.

Wijnhit

Ik kom ook nog langs het centrum. Daar wil ik alvast advies inwinnen voor als ik een keer een goede droge witte wijn nodig heb. Ik stop bij wijnspeciaalzaak Wijn achter de dom (tegenwoordig “Petit Clos”). Doel is om ook echt een speciale wijn te vinden. Luc Patist van Wijn achter de Dom weet daar wel raad mee. Ik zie veel wijnen in de winkel waar ik nog nooit van gehoord heb, zoals de Les Hescagonales Sauvignon Blanc. Alleen het fleurige etiket spreekt mij al aan. De wijn is nieuw in het assortiment. Luc weet mij te vertellen dat het een hit in Amsterdam is. Dan maakt mij alleen nog maar nieuwsgieriger. Deze wijn heeft een volle smaak. Je proeft citrusvruchten en is goed te omschrijven met steekwoorden als fris en fruitig. De prijs? 8,95. Iets duurder, maar deze wijn komt wel op mijn lijstje te staan.

Ik ben geslaagd. Met een goede fles wijn in mijn tas voor vanavond en een goed advies, fiets ik naar huis. Onderweg sms ik  mijn vriendin. Of ze ook zin heeft om vanavond  samen te eten onder het genot van een wijntje. Ik vertel haar dat ik heerlijke wijn heb gescoord. En dat we daar na een drukke schooldag optimaal van gaan genieten. En oh ja,  de wijn verdwijnt dit keer niet in de gootsteen.

Spaghetti Bolognese met wijn? Proost!

Wat eten we vanavond? Als ik dit in een app naar mijn huisgenootjes stuur krijg ik vaak als antwoord: “Pasta?”. Net als veel andere studenten is dit iets wat we graag eten! En dan… een drankje bij het eten? Vaak is dit gewoon bescheiden limonade, maar soms pakken we uit met een wijntje. Gewoon eentje uit de schappen van de Appie. Maar dit wilden we eens een keer anders doen. Welk wijntje past er nu écht goed bij onze oude vertrouwde spaghetti bolognese?

Daar ging ik op de fiets met Google Maps aan. Bij elke winkel zou ik dezelfde vraag stellen: Welke wijn, binnen het bedrag van acht euro, past bij een simpele spaghetti bolognese?

Ik begon mijn zoektocht bij Wijn achter de Dom. Daar kreeg ik een Italiaanse rode wijn, Montepulciano d’ abruzzo genaamd. Deze wijn zou robuust en fruitig moeten zijn en goed bij de pasta passen, omdat hij niet te zwaar is en het een goede combinatie is met het gehakt in de spaghetti.

Ik zette Google Maps weer aan en even later kwam ik aan bij Grapedistrict. Hier adviseerde mevrouw mij wederom een rode Italiaanse wijn, Gorilla genaamd. Deze wijn past volgens de verkoopster van Grapedistrict goed bij pasta’s omdat hij zacht en stevig is net als een pasta zelf.

Het begint al wat donkerder te worden, maar ik moet nog even door! Dan kom ik aan bij Margret Wines. Ook hier kan ik niet om een rode Italiaanse wijn heen. Deze wijn heeft de sjieke naam Villa Quinzio. Deze wijn zou een volle ronde, maar vooral zwoele smaak en zachte afdronk hebben. En daarbij past hij volgens de informatie daardoor ook goed bij pasta’s.

Op naar de laatste winkel, Gall & Gall. Hier krijg ik een Toscana Rèmole aangereikt. Deze wijn zou goed bij de spaghetti bolognese passen omdat hij onder andere goed smaakt bij tomaat en niet te sterk van smaak is. Ik ben benieuwd!

Zo, de spaghetti is gekookt en iedereen zit klaar voor de test! Welke zouden wij er het best bij vinden passen, zonder naar alle moeilijke regels te kijken. Gewoon lekker proeven!

We beginnen met Gorilla. “Mmm ja smaakt wel lekker”, wordt er gezegd. De meesten vinden hem inderdaad zacht smaken zoals mevrouw van Grapedistrict ook al zei. Maar toch vinden de meiden de wijn in samenhang met de pasta te zacht. De smaak van de wijn verdwijnt bijna in de pasta. De conclusie is dan ook dat het een lekkere wijn is om zo te drinken, maar bij de spaghetti bolognese te zacht is.

Door naar de Montepulciano d’ abruzzo.”Deze komt binnen”, zegt Bente. Ook Roos vindt de wijn erg heftig en daardoor niet lekker bij de pasta. Alle zeven zijn we het erover eens dat de nasmaak te lang blijft hangen en daardoor de smaak van de spaghetti een beetje overneemt. Het is bijna zeker dat deze niet op nummer 1 gaat eindigen bij onze test!

Na wat water en roddels gaan we door met fles nummer drie. Villa Quinzo, van Margret Wines. “Ja deze smaakt lekker, zowel de eerste paar slokken zonder spaghetti als in combinatie met de spaghetti”, aldus Janette. De rest knikt instemmend en Roos voegt er nog aan toe: “Hij is niet zo zwaar dus drinkt ook best makkelijk weg.” Hiervan neemt iedereen dan ook nog een paar slokken extra. Deze wijn zou zo maar eens op nummer 1 kunnen eindigen.

En dan nu de laatste. Het is de beurt aan de Toscana Rèmole. Ik kijk in het rond in afwachting van de reacties. “Ja smaakt weer prima, lekker vol! Maar de smaak is snel weg!”, zegt Dominique. Ook Marjan constateert dit: “Eerst een climax van de smaak en dan niks meer”. Ook Bente merkt dit. Doordat de smaak snel wegvalt vinden we wel dat deze wijn niet zoveel toevoegt aan het eten. Het is gewoon een slobberwijntje, lekker voor op de bank.

Iedereen ligt inmiddels languit op de bank of hangt onderuit op de stoel. Nu moeten we gaan kiezen welke wij student-wijnexperts als beste wijn kiezen voor bij een spaghetti bolognese. Na lang vergaderen hebben we gekozen voor nummer drie! Villa Quinzo! Dus toch degene waarvan we stiekem snel nog een paar extra slokken namen voordat we verder gingen.

Dus wie een lekkere wijn wilt, net iets sjieker dan een supermarktwijn, moet even langs Marget Wines voor Villa Quinzo!

Student en wijn

Studenten en alcohol zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Meestal wordt er dan aan studentenverenigingen gedacht, waar voornamelijk bier wordt gedronken. Maar wat is de relatie tussen studenten en wijn? Wij vroegen het aan drie Utrechtste studenten.

Naomi: “Drie euro vind ik een mooie prijs voor een glas wijn”

  • Naam: Naomi Defoer
  • Leeftijd: 21<
  • Studie: journalistiek
  • Onderwijsinstelling: Hogeschool Utrecht

Waarom ben je in Utrecht gaan studeren?
Ik woon in Den Haag maar voor mij was het echt tijd voor een nieuwe plek en nieuwe mensen. Op een gegeven moment blijf je op dezelfde plek zitten. De voornaamste reden was wel dat ik journalistiek kon gaan studeren. Dat wilde ik echt graag gaan doen.

Ga je vaak uit school Utrecht in?
Ik ga wel regelmatig Utrecht in. Even een drankje doen, ergens een hapje eten. Vooral als het zonnetje schijnt is het heerlijk om even aan de grachten te gaan zitten. Ik ga ook altijd naar de schoolfeesten in Club Poema aan de Drieharingstraat. En het Neude is natuurlijk hartstikke leuk. Daar zijn veel terrasjes, veel studenten.

“Het Neude is erg leuk. Veel terrasjes, veel studenten.”

Als student moet je toch ook wel een beetje opletten waar je gaat zitten, wat is voor jou het belangrijkste om op te letten?
Van te voren kijk ik altijd op de kaart. Drie euro voor een glas wijn vind ik een mooie prijs. Veel duurder moet het niet zijn. Je kijkt natuurlijk ook wel een beetje wat voor tent het is. Het moet er niet te decadent uitzien. Gelukkig heb ik nooit echt tegenvallers of blunders gehad. Veel van mijn goede vrienden en vriendinnen wonen in Utrecht. De plaatsen waar je heen gaat heb je al van horen zeggen. Dan zit het altijd wel goed.

Wat is voor jou nou het ultieme drankje?
Het liefste drink ik rosé. Lambrusco vind ik ook erg lekker en laatst heb ik de lambrusco rosé ontdekt. Helaas kan je die alleen maar in flessen bestellen.

“Mijn nieuwste ontdekking is de Lambrusco rosé”

Hoe veel drankjes drink je als je uitgaat?
Voordat je de deur uitgaat gaat er vaak met een vriendin al wel een flesje open. Al met al drink ik minimaal wel vijf wijntjes.

Wat was jouw mooiste avond in Utrecht?

De schoolfeesten in Club Poema staan me het meeste bij. Dat is altijd heel gezellig, leuke mensen. Het valt me daar trouwens wel op dat de meeste studenten bier drinken, maar ik hou het altijd lekker bij een wijntje.

Chantal: “Heerlijk neerploffen in een park met een fles wijn”

  • Naam: Chantal Bolleman
  • Leeftijd: 21
  • Studie: journalistiek
  • Onderwijsinstelling: Hogeschool Utrecht

Waarom ben je in Utrecht gaan studeren?
Ik wilde journalistiek gaan doen. Ik twijfelde of ik daarvoor naar Zwolle of naar Utrecht zou gaan. Destijds was er de diplomafraude in Zwolle. Daarom ben ik hier naartoe gekomen. Ik ben blij met mijn keuze, want het is een prima stad om te studeren.

Waar ga ja naartoe als je zin hebt om te gaan borrelen?
Ik vind het heerlijk om in een park neer te ploffen met een fles wijn. De kroeg van de HU, Stefs, is ook ontzettend gezellig. Veel studiegenootjes gaan daarheen na een dag school, dus leuke mensen zijn er sowieso. Ik vind de restaurantjes en tentjes in de binnenstad aan de grachten erg leuk en aan het Neude zitten ook leuke barretjes. Heerlijk om dan mensen te gaan kijken!

 “Heerlijk om mensen te gaan kijken!”

Waar let je op als je een tentje uitkiest om te gaan zitten?
Natuurlijk let ik op de prijs, maar daarnaast is het ook belangrijk dat de sfeer goed is. Een barretje moet niet kaal zijn.

Van wat voor wijn hou je zelf het meeste?
Ik vind rosé heerlijk. In de zomer neem ik dat het liefste goed gekoeld of met een blokje ijs. Ik ben niet zo heel erg van de witte wijn. Rode wijn vind ik ook erg lekker, maar in de zomer soms iets te zwaar.

 “Doe mij in de zomer maar een rosétje, goed gekoeld of met een blokje ijs.”

Wat zijn jouw mooiste borrelherinneringen in Utrecht?
Ik ben een keer met twee vriendinnetjes in Utrecht gaan eten bij Le Connaisseur aan de Oude Gracht. Een van tweeën had een gebroken hart, dus natuurlijk kwam er een fles droge witte wijn op tafel. Dat smaakte. Het was misschien geen super goede wijn, maar het slobberde lekker weg. We gingen uiteten om ons vriendinnetje te troosten, maar uiteindelijk hadden we een ontzettend gezellige avond. Daarnaast ben ik dol op de avonden dat ik onverwachts met een vriendin afspreek en de borrelhapjes en de wijn op tafel komt. Dat zijn voor mij de ultieme avonden.

Ton: “Welke wijn ik drink, ligt aan het moment”

  • Naam: Ton Kool
  • Leeftijd: 26
  • Studie: master Media en Business
  • Onderwijsinstelling: Erasmus Universiteit

Hoe kwam je in aanraking met wijn?

Ik vond wijn in het begin niet zo lekker. Op mijn 16e begon ik met af en toe een wijntje te drinken. Mijn ouders hadden nooit bijzondere wijnen. Ze zijn meer van de kwantiteit dan van de kwaliteit. Ik ging met vrienden naar restaurants en dronk daar dan wel bijzondere wijnen. Na de middelbare school ging ik op vakantie naar Toscane. Daar heb ik ook veel geleerd. Ik heb laatst een wijncursus op de Volksuniversiteit Utrecht gedaan. Het is leuk om iets over de wijn te weten.

“In restaurants probeerde ik bijzondere wijnen”

Wat was het belangrijkste dat je leerde bij die wijncursus?
Geuren en smaken onderscheiden. Daarnaast proef je veel. Dat is natuurlijk ook belangrijk. Ik vond het leuk om te zien dat er trouwens ook veel jonge mensen waren. Ik had verwacht dat het voornamelijk ouderen zouden zijn.

Wat voor wijn drink je zelf het liefste?

Dat is lastig. Er is zo veel lekker. In het algemeen hou meer van de zwaardere wijnen. Een stevige bordeaux vind ik bijvoorbeeld erg lekker. Daarnaast vind ik de combinatie van wijn en spijs erg belangrijk. Het eten en de wijn moeten bij elkaar passen.

Wanneer kwam je naar Utrecht?
Ik kwam op mijn 18e naar Utrecht, omdat ik hier ging studeren. Ik had jaren in Friesland gewoond, maar gelukkig vond ik snel mijn draai. Ik leerde veel mensen kennen. Al snel had ik allerlei sociale verplichtingen, waardoor ik ook niet vaak meer een weekend naar Friesland ging. Ik zat in het bestuur van de studentenvoetbalvereniging en ik was actief bij de studievereniging.

 “Aan het Neude zitten leuke barretjes, maar daar moet je niet heen voor kwaliteitswijn”

En wat zijn dan jouw favoriete plekken in Utrecht?
Op het Neude zit een heel leuk wijnbarretje. De andere barretjes aan het Neude zijn ook leuk, maar je moet daar niet heen voor kwaliteitswijn. Zelf probeer ik graag nieuwe dingen uit. Ik vind het niet erg om wat meer te betalen en dan ook eens bij een restaurant met een Michelinster te gaan eten.

Page 1 of 4