Wijnjargon voor beginners: tannine

Als je een beginnende wijndrinker bent, kunnen sommige wijnbegrippen die je om de oren vliegen nogal verwarrend zijn. Geen paniek, Utrechtwijnstad is dé plek om jouw wijnjargon bij te spijkeren. In een reeks van blogposts worden enkele basisbegrippen uitgelegd. We trappen af met tannine.

Wat is het precies?

Wijn en tannine zijn onlosmakelijk van elkaar verbonden, maar tannine komt ook voor in thee en sommige vruchten. De smaak is al snel te herkennen: een droog en strak gevoel in je mond, soms zelf een beetje bitter. Denk maar eens aan de smaak die vrijkomt als je een theezakje te lang laat trekken. Voel je je mond al samentrekken? Dit is tannine. Een te overheersend droog en samentrekkend gevoel vinden veel mensen dan ook niet lekker. Maar sommigen houden helemaal niet van de bittere smaak en gaan daarom liever voor witte wijnen, waar vaak geen tannine in zit.

Tannine in rode en witte wijn

In de schillen, pitjes en steeltjes van druiven zit tannine verstopt. Druiven worden geplukt en geperst en de druivenschillen worden bij rode wijn meegenomen in het gistingsproces. Er wordt lang gegist om zo de wijn een diep rode kleur te geven. Maar vaak gaat de gehele druif in de gistingstank, inclusief de pitjes, steeltjes en schillen van de druif. In al deze deeltjes zitten tannine, wat betekent dat de tannine in de rode wijn terug te proeven is. Bij witte wijn gaan ze anders te werk: het sap van de geperste druiven verdwijnt zonder de pitjes, steeltjes en schillen in de gistingstank. Vandaar dat er weinig tot geen tannine in witte wijn zit.

Wat doet het?

De belangrijkste functie van tannine is dat het ervoor zorgt dat je wijn lang kunt bewaren. Hoe meer tannine de wijn bevat, hoe langer de wijn houdbaar is. Bij het verouderen van de wijn verdwijnt de wrange smaak van de tannine. Heb je dus een wijn die iets te bitter smaakt? Laat dan de fles nog eventjes staan. Je kunt ook zuurstof bij de wijn toelaten om de tannine iets zachter te maken. Liefhebbers van het stroeve mondgevoel moeten er dus voor zorgen dat er zo weinig mogelijk zuurstof bij de wijn komt.

Je hoeft je dus niet meer afvragen waar ‘de bittere nasmaak’ in rode wijn vandaan komt. Vind je dit niet zo lekker, probeer dan eens een rode wijn waar minder tannine in zit. De hoeveelheid tannine bepaalt voor een groot deel het onderscheid tussen verschillende rode wijnen. Zo zit er altijd wel wat voor jou bij.