Interview met Wijnstudio: “Wijn is voor iedereen weggelegd…….”

Jeroen Bronkhorst en Henriëtte Bastiaans zijn tegenwoordig de eigenaren van een prachtig bedrijf: de Wijnstudio. Met dit bedrijf geven ze wijncursussen door heel Nederland, ook in Utrecht. Voordat ze dit succesvolle bedrijf runden is er veel aan vooraf gegaan.

Jeroen en Henriëtte hebben vijftien jaar lang een eetcafé gehad in Den Haag. Vijf jaar voordat ze hun leven over een andere boeg zouden gooien kwam de passie voor wijn al opzetten. Jeroen Bronkhorst: “In die tijd was het nog ongebruikelijk voor een eetcafé om je bezig te houden met wijnen. Toch zijn wij dit toen gaan doen. Op een gegeven moment hadden Henriëtte en ik besloten om het beste eetcafé van Nederland te worden.

Om dit te worden moet je je echt onderscheiden van andere eetcafés. Dit gingen wij met wijn doen omdat bijna niemand iets speciaals op wijngebied deed. Geen eetcafés met speciale wijnen, geen wijnbars, geen wijnopleidingen. Tegenwoordig is dat wel anders.

Wij zijn toen mee gaan doen aan wijnwedstrijden. We wonnen de eerste keer een soort aanmoedigingsprijs, daarna wonnen we de prijs voor meest innovatieve wijnkaart van Nederland, daarna wonnen we een tweede prijs met z’n zessen tegelijk want niemand won de eerste prijs en als laatste wonnen we de prijs voor de beste wijnkaart van Nederland. Deze prijs hebben we twee keer gewonnen. Na de tweede keer dat wij hem wonnen werd die prijs afgeschaft.

Ook hebben we een keer de prijs voor de beste huiswijn gewonnen! Ik werd hierdoor zo fanatiek.”  Toen ze zich in wijn gingen interesseren hadden ze nog maar drie wijnen op de kaart staan en deze liepen goed voor een klein eetcafé. Nadat ze mee hadden gedaan aan de eerste wedstrijd wilden ze ook hun wijnassortiment uitbreiden. Aan het einde zaten ze met 64 soorten wijn. Ze zijn zo erg succesvol geworden. “Het geheim van dit succes is dat je fanatiek moet zijn en veel tijd moet investeren. We zijn opleidingen gaan doen, maar hebben daarbij ook ons personeel de gelegenheid gegeven een opleiding te doen. Iedereen tot aan de afwasser toe kreeg een wijnopleiding. Om te zorgen dat je weet welke wijnen goed zijn moet je ook investeren. Ik stuurde mijn kaarten altijd naar iedereen op en vroeg mensen die er al veel verstand van hadden om advies.”

Tegenwoordig geven Jeroen en Henriëtte zelf wijnopleidingen en cursussen vanaf het begin tot het hoogste niveau. Zij werken met de licentie van Wine and Spirits Education Trust (WSET). Dit is een organisatie die is opgezet door de Britse overheid. In Engeland is de wijnhandel heel erg belangrijk. De Britse overheid wilde dit toen graag professionaliseren. Ze hebben toen tegen de branche gezegd ga een goede opleiding in elkaar zetten, dan gaan wij die controleren en ondersteunen. Eerst was dit puur bedoeld voor de vakhandel, zoals voor bijvoorbeeld winkeliers. Later hebben ze dit concept naar andere landen overgebracht en vrijgegeven voor particulieren.

Als je bij Jeroen en Henriëtte begint krijg je eerst een introductie. Dit is de kennismaking met wijn. Daarbij willen ze het idee geven hoe een cursus eruit ziet. “Soms komen er mensen die alleen de introductie en een leuke avond zoeken, maar sommigen zijn ook serieus en willen dan even kijken of ze het leuk vinden bij de Wijnstudio en “vind ik het überhaupt wel zo leuk als ik denk?” Daarna komt de WSET level 2. Dit kun je zien als een basiscursus internationaal wijncertificaat.  Je leert hier heel goed proeven, zeker de helft van de tijd besteed je hieraan. Ook krijg je veel theorie. Zelf heb ik een Hollandse opleiding gedaan, maar de WSET vind ik veel beter omdat er veel meer structuur in zit, en het doel is ook veel duidelijker is. Bij dat doel horen vier pijlers: je moet de wijn kunnen proeven, beoordelen, kopen en kunnen verkopen. Als je deze cursus hebt gedaan, dan garandeer ik dat je goed kan proeven!” Als laatste heb je ook nog WSET level 3. Deze doe je als je level 2 echt heel erg leuk hebt gevonden en nog meer wil leren. Dit is de gevorderden opleiding. “Level 3 is echt het niveau van een sommelier ,importeur, winkelier. Iedereen die de vakhandel in gaat zou deze cursus moeten volgen. Het verschil met level 2 is dat daar alles zoveel mogelijk door één  docent wordt gedaan Zo heb ik een docent in Utrecht, Den Haag etcetera. Bij level 3 is het heel anders. Dan heb ik voor elke les een andere docent, die is dan ook specialist op een vakgebied. Een voorbeeld is Chantal Smeets. Zij is wijnmaakster in Bordeaux en geeft de lessen wijnbouw.

“maar je moet wijn natuurlijk wel lekker vinden en je moet écht willen leren”

Jeroen zegt dat de cursussen voor iedereen zijn weggelegd maar je moet wijn natuurlijk wel lekker vinden en je moet écht willen leren. De wijnreizen vindt hij echt het allerleukst. Zo gaan ze bijvoorbeeld met de mensen die WSET level 2 doen één week naar Frankrijk om daar de cursus te doen die je hier in Nederland in acht weken zou doen. Dit is een intensieve, maar erg leuke training, aldus Jeroen. Van te voren wordt dan wel aan de mensen gevraagd zich te verdiepen in de stof.
Als ‘leraar’ vindt Jeroen het belangrijkst dat je niet arrogant gaat doen. Geniet van de kennis die je hebt en geef deze op een prettige manier door aan mensen zodat zij er ook weer van kunnen genieten.

Jeroen is zelf 17 jaar kok geweest en van daaruit heeft hij een wijn-spijscursus opgezet. Deze cursus wordt gegeven op drie zondagmiddagen en komt in mei ook in Utrecht. Ook hier zit theorie aan vast. Je krijgt de eerste dag de basis, dan komt het tweede deel dat bestaat uit de chef module waarbij de wijnen vast liggen en je gaat ‘koken naar de wijn’, De derde zondag is de sommelier module waarbij een bekende sommelier uitlegt  hoe je ‘de wijnen bij de keuken’ kiest. 

Data wijn-spijscursus Utrecht:
Zondag 11 mei
Zondag 18 mei
Zondag 1 juni
Er is nog plaats! Meld je aan bij info@wijnstudio.nl
Click here to add a comment

Leave a comment: