Dessertwijn op Valentijnsdag; net dat beetje extra

Ben je druk bezig met de voorbereidingen van Valentijnsdag? Of ben je gewoon op zoek naar een goede dessertwijn? Lees verder!

Ook wanneer je de veertiende februari niet heel uitgebreid viert kun je de avond voor je geliefde nog nét iets specialer maken. Maak een extra lekker nagerecht en verras hem of haar met een heerlijke bijpassende dessertwijn.

Het ene dessert is het andere natuurlijk niet. Daarom ga ik op zoek naar twee verschillende soorten dessertwijnen. Een die past bij zoetzure aardbeien en een wijn voor de chocoladeliefhebber. Welke wijn vult welk nagerecht goed aan? Ik vind het antwoord bij drie Utrechtse wijnwinkels.

Wijnboetiek het Gouden Glas

Mijn zoektocht begint in het hart van Wittevrouwen en wel bij Wijnboetiek Het Gouden Glas. Tussen een uitgebreide collectie van zo’n 1700 wijnen geeft Tom Jacobs, één van de eigenaren, zijn advies. “Een mousserende wijn is leuk, het is net weer even iets anders”, zegt hij. Hij laat mij daarom de Noord-Italiaanse Marzemino zien. Een lekkere zoet wijn waar de rode kleur van het fruit terug te zien is in de fles. De wijn is goed betaalbaar. Hij kost €8,80 voor een fles. Voor de wijn bij het chocoladedessert lopen we verder de kelder in naar de Spaanse Pérez Gran Barquero PX. Dit betekent dat de wijn gemaakt is van de bekende Pedro Ximenez druif. Een stevige dessertwijn met vleugen van mokka, rozijnen en chocolade. De donkerrode, stroperige wijn is ietsjes duurder en kost €13,10 per fles.

Ik fiets dieper het centrum in en ga op bezoek bij Martijn de Kleuver Wijnen, een knusse wijnwinkel gevestigd op de Lange Smeestraat. Martijn vertelt enthousiast over de Coteaux du Layon, afkomstig uit de Franse Loire. “Dit is een klassieke wijn met een heerlijke frisheid. Hij sprankelt, er lijkt wel muziek in te zitten”. Deze wijn is niet mierzoet en past goed bij iets zurig rood fruit. Hij kost slechts €6,95 per fles. We gaan verder op zoek voor de chocoladeliefhebber. “Je moet dan kijken naar een rode dessertwijn”, legt Martijn uit. Een subtiele en toegankelijke rode dessertwijn is de Oostenrijkse Beerenauslese Zweigelt. Deze is niet heel dik en stroperig, maar juist elegant met een vleugje kaneel. De wijn uit de regio Burgenland kost €17,95.

Rietveld Wines

Mijn laatste stop is dichtbij Ledig Erf. Ik loop binnen bij Rietveld Wines in de Twijnstraat. In de lichte, moderne winkel word ik geholpen door Jos Koop. Nadat ik mijn eisen aan hem voorleg, stelt hij mij voor aan de Muenzenrieder van het druivenras Zweigelt. Deze rode wijn komt ook uit het Oostenrijkse Burgenland. De romige dessertwijn heeft een fruitige nasmaak en een stroperig karakter. Echt een wijn voor mensen die van zoet houden. Juist door deze zoetheid is de dessertwijn ook geschikt voor een fruitdessert. Twee vliegen in één klap dus! Kosten: €10,50.

Dessertwijnen worden steeds populairder en dat is met een reden. Ze zijn namelijk lekker en toegankelijk. Probeer één van deze wijnen eens uit om een avond feestelijk af te sluiten. Valentijnsdag of niet, hiermee maak je elke dinertje bijzonder.

Click here to add a comment

Leave a comment: