De éénentwintig druivenrassen van de Cótes du Rhóne

In Cótes du Rhóne-wijnen kunnen éénentwintig druivenrassen worden aangetroffen. Maar niet elk wijnhuis mag deze allemaal gebruiken!

Door verschillen in de geografische omstandigheden en door de wettelijke bepalingen voor de Appellation moeten de wijnbouwers een selectie maken. De meest gebruikte druivensoorten voor rode wijn zijn: de syrah (de enige noordelijke druif) en de grenache (belangrijkste zuidelijke druif), waaraan de mourvèdre, de cinsault en de carignan kunnen worden toegevoegd.

De noordelijke druivenrassen voor witte wijnen zijn: de viognier, de roussanne en de marsanne. Deze kunnen samen worden gebruikt met de grenache blanc, de clairette en de bourboulenc, hoofdzakelijk zuidelijke druiven.

De Appellation Côtes du Rhône

Meer dan 80% van de totale productie bestaat uit wijnen met de Appellation Côtes du Rhône, die zich onderscheiden door een opmerkelijk goede kwaliteit. Deze rode, witte en roséwijnen worden geproduceerd in 163 gemeentes verspreid over 6 departementen. De wijnen bieden een oneindig scala aan nuances en zijn net zo gevarieerd als het landschap van deze streek. Ze zijn altijd eerlijk en genereus. Daaraan hebben ze dan ook hun succes te danken!

  • Rode wijnen: De wijnen zijn zeer gevarieerd. Van licht en fruitig tot vol en krachtig, passend bij ieder consumptiemoment. Ze kunnen jong gedronken worden, maar u kunt ze ook enige tijd bewaren.
  • Roséwijnen: Door een korte inweking van blauwe druiven krijgt de wijn een prachtige framboosachtige kleur met soms een zweem van zalmroze.
  • Witte wijnen: In het zuiden van de Côtes du Rhône worden, dankzij het vakmanschap van de wijnproducenten en de kwaliteit van de druivenrassen en de bodem, droge witte wijnen gemaakt, die uitgebalanceerd, geurig en fris zijn.

De Côtes du Rhône Villages

Deze Appellation omvat 95 gemeenten, verdeeld over de departementen Drôme, Vaucluse, Gard en Ardeche. Op alle wijnen, zowel de rode, de witte als de roséwijnen, zijn specifieke bepalingen van toepassing. De strikte inachtneming van deze regels voor de toegestane druivenrassen, de wijze van verbouwen, de maximale opbrengst per hectare en de wijnbereiding maken dat de kwaliteit van deze wijnen nog steeds verbetert sinds de toekenning van de A.O.C. Côtes du Rhône Villages in 1966. Onder de dorpen die in deze categorie vallen, zijn er zestien die aan de Appellation Côtes du Rhône Villages hun eigen naam mogen toevoegen.
Dit zijn:

  • In het departement Drôme, 5 gemeenten: Rochegude, Rousset-les- Vignes, Saint-Maurice, Saint-Pantaléon-les- Vignes en Vinsobres.
  • In het departement Vaucluse, 8 gemeenten: Beaumes de Venise, Cairanne, Rasteau, Roaix, Sablet, Séguret, Valréas en Visan.
  • In het departement Gard, 3 gemeenten: Chusclan, Laudun en Saint-Gervais.

De Crus van de Côtes du Rhône

Deze 13 mooiste Cotes du Rhone wijnen hebben een heel bijzondere identiteit. Door hun fantastische stijl, bereiken ze werkelijk de top. Het zijn legendarische wijnen door hun eeuwenoude reputatie en hun charmes!

De noordelijke Crus (tussen Vienne en Valence): Côte Rôtie (rood), Condrieu (wit), Château Grillet (wit), Saint Joseph (rood, wit), Crozes Hermitage (rood, wit), Hermitage (rood, wit), Cornas (rood) en Saint Péray (wit).

De zuidelijke Crus (tussen Montélimar en Avignon): Gigondas, (rood, rosé), Vacqueyras (rood, rosé, wit), Châteauneuf du Pâpe (rood, wit), Lirac (rood, rosé, wit) en Tavel (rosé).

Vin doux naturel: Beaumes de Venise(wit), Rasteau (rood, wit).

De wijnbereiding

De tijd voor inweken en gisting van de rode Côtes du Rhône beslaat circa 20 dagen. De gistingstemperatuur wordt op 28° tot 32° Celsius gehouden. Lekwijn en perswijn worden afzonderlijk gestockeerd tot na de melkzuurgisting. Smaakproeven wijzen uit of beide moeten worden gemengd en in welke verhoudingen. De rijping van de wijn duurt meer dan twee jaar. Gedurende de rijping wordt regelmatig overgeheveld om de wijn te klaren, zonder filters te gebruiken. Op die manier kan de rode Côtes du Rhône tot 10 jaar worden bewaard.

Voor de bereiding van de rode Côtes du Rhône Villages worden de percelen met de oudste wijnstokken geselecteerd. Hierbij wordt de verhouding 50/50 gehanteerd voor Grenache en Syrah. Inweken en gistingsproces duren hier 25 tot 30 dagen. Na een rustpauze van één jaar in citerne, wordt de rode Côtes du Rhône Villages verder opgevoed in eikehouten vaten gedurende 8 tot 12 maanden. Hierdoor krijgt de wijn mooie versmolten tannines en een hogere graad van complexiteit. Bij een lange bewaartijd in de kelder kunnen deze rode wijnen bezinksel krijgen. Dit is een natuurlijk gevolg van het feit dat géén gebruik wordt gemaakt van filtering vooraleer te worden gebotteld.

De witte wijn van Château Rochecolombe wordt zowel in de AOC Côtes du Rhône als in de AOC Côtes du Rhône Villages gemaakt van 100% Clairette druif. Deze druif wordt overal in het Middellandse Zeebekken aangetroffen, van Spanje tot in Turkije. Witte Côtes du Rhône komt zeer weinig voor: slechts 3 % van de totale Côtes du Rhône productie is wit. Witte Côtes du Rhône Villages komt nog veel minder voor. En een witte Côtes du Rhône Villages van 100% Clairettedruif is nog veel zeldzamer! De meeste witte wijnen hier in de streek bevatten ook Roussanne en Bourboulenc. De Clairette wordt geoogst tussen 25 september en 25 october. De bessen worden volledig ontsteeld en onmiddellijk geperst. Het sap wordt afgekoeld tot 8° tot 10° Celsius gedurende 36 tot 48 uren. Het sap wordt gefilterd met kleifilters en overgeheveld naar de citeme voor gisting aan een temperatuur van 16° tot 18° Celsius: Het gistingsproces duurt 15 tot 20 dagen. Om voldoende frisheid te bewaren ondergaat deze witte wijn géén melkzuurgisting. Voor de botteling wordt een lichte filtering toegepast. De witte Côtes du Rhône Villages hebben wij nu in stock. Van deze wijn werden slechts 1200 flessen gemaakt. Ook de rode Côtes du Rhône en de rode Côtes du Rhône Villages zijn nu voor het eerst in de Belgische wijnhandel beschikbaar.

Click here to add a comment

Leave a comment: