Wijnen uit de Elzas

Aangezien de Elzas door de Vogezen beschermd wordt tegen invloeden van de oceaan, behoort deze streek tot één van de gebieden in Frankrijk met de minste neerslag (450 tot 500 mm per jaar). Het zonnige, droge en warme klimaat zorgt er voor dat de druiven hier langzaam en gedurende een lange periode kunnen rijpen, waardoor de verfijnde aroma’s zich goed kunnen ontwikkelen.

Geologisch gezien is de ondergrond van de Elzasser wijngaarden zeer uiteenlopend. Zo groeien de verschillende druivenrassen op bodems, variërend van graniet, gneis en leisteen tot kalk en zandsteen. Het wijngebied, dat een oppervlakte van ongeveer 14.000 hectare beslaat, strekt zich evenwijdig aan de Vogezen uit over een honderdtal kilometers. De meeste wijngaarden liggen op de oostelijke hellingen van de Vogezen, 200 tot 400 meter boven de zeespiegel.

Elzas wijn in de 21e eeuw

Aan het begin van de eeuw was de wijnproductie in Elzas nog maar nauwelijks hersteld van drie moeilijke eeuwen. Vandaag de dag echter produceert de Elzas gemiddeld zo’n 150 miljoen flessen wijn per jaar. Hiervan wordt tweederde deel verkocht in Frankrijk zelf, terwijl één derde van de wijnen wordt geëxporteerd naar landen voornamelijk binnen Europa. De Elzasser wijnen staan met een marktaandeel van 40% bovenaan het rijtje van witte kwaliteitswijnen die in Frankrijk thuis worden gedronken.
Deze ontwikkeling, die het resultaat is van voortdurende inspanningen van de gehele wijnbouwsector, is mede te danken aan de hoge economische en toeristische activiteiten in de Elzas.

Typische druivenrassen in de Elzas

De Gewürztraminer is zijn volle, krachtige smaak waarschijnlijk de beroemste wijn uit de Elzasstreek.
Zijn intens geurend bouquet is sterk fruitig, rijk aan bloemaroma’s en opvallend kruidig (gewürz=kruidig).
Krachtig en verleidelijk, soms enigzins zoet, is het vaak een goede bewaarswijn.

Een andere veelvoorkomende druivensoort is de Muscat d’Alsace. Deze verschilt van de zoete Muscat uit de mediterrane landen door zijn droge karakter. De resulterende Alsace wijnen hebben een indringende fruitigheid, die doet denken aan de smaak van vers fruit.

Click here to add a comment

Leave a comment: