Wat is alcoholvrije wijn en hoe wordt het gemaakt?

Alcoholvrije wijn is wijn waar maximaal een half procent aan alcohol in zit. Volgens officiële richtlijnen mag de wijn dan alcoholvrij genoemd worden. Alcoholvrije wijn bevat per glas ook minder calorieën dan normale wijn, en toch heeft het een vergelijkbaar aroma! De natuurlijke grondstoffen van alcoholvrije wijn bestaan immers ook uit fruit. Natuurlijk proef je dat er geen alcohol inzit, en er is veel slechte alcoholvrije wijn, die meer aan druivensap doet denken dan aan wijn. Aan de andere kant zijn er best redelijke alcoholvrije wijnen beschikbaar, zolang je weet waar je moet zoeken. Niet iedereen wil of kan alcohol drinken (denk aan ziektes) en voor hen zijn er best redelijke alternatieven.

Het proces om wijn alcoholvrij te maken is door middel van een techniek die gezien kan worden als een distilleertank die rond draait. Er zijn twee stappen voor nodig om te zorgen dat de alcoholvrije wijn zijn karakteristieke geur en smaak behoud die andere wijnen ook bezitten.
De eerste stap om de alcohol te verwijderen is om de smaakstoffen, alsook de geurstoffen uit de wijn te halen. Aan het einde van het proces voegen ze in stap 2 deze weer toe een en ander met toevoeging van druivensap wat niet gegist is. Daarvoor worden druiven van hetzelfde ras en dezelfde pluk gebruikt. Dit om het geheel in harmonie te houden met de originele smaak.

De geur en smaak verdwijnt daarbij slechts gedeeltelijke uit de alcoholvrije wijn; iets wat met andere technieken vaak wel gebeurd bij het alcoholvrij maken van drank.

Click here to add a comment

Leave a comment: