Het productieproces van Champagne kent een aantal zeer specifieke regels. Deze zijn er om ervoor te zorgen dat de mousserende wijn alleen op een bepaalde manier wordt gemaakt, om z’n traditie in stand te houden. Zo mogen alleen bepaalde wijnen ook daadwerkelijk Champagne worden genoemd, al wordt er natuurlijk veel misbruik van deze naam gemaakt. Wat dat betreft is het goed om wat meer te weten over de manier waarop Champagne geproduceerd wordt. Zo is het namelijk mogelijk om te bepalen of het inderdaad gaat om een Champagne, of dat men de naam misbruikt heeft om er zelf beter van te kunnen worden. Met name dat laatste gebeurt veel bij de goedkopere wijnen die als Champagne worden verkocht.
Met de hand geplukt
Allereerst is het van belang dat de druiven met de hand geplukt worden. Zo kan men ervoor zorgen dat alleen de beste druiven worden geplukt, wat de smaak van de Champagne uiteindelijk natuurlijk ten goede zal komen. Wat dat betreft is het mooi om te zien dat er veel waarde wordt gehecht aan een goede manier van plukken. Bovendien is het niet toegestaan om de druiven in contact te laten komen met de stelen. Op die manier kan de Champagne z’n heldere kleur namelijk verliezen, waardoor de druiven uiteindelijk waardeloos zijn.
Persen van de druiven
In de Champagnestreek wordt ten tijde van de druivenoogst door elke producent een scrupuleuze zorg aan de dag gelegd opdat de druiven zo snel mogelijk zouden geperst worden. Kwaliteitszorg begint immers bij de aanvang van het productieproces, zodat een mogelijke oxidatie van het sap angstvallig wordt vermeden.
Ook bij het persen van de druiven zelf heeft men weer te maken met strenge regels. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan om meer dan 4.000 kilogram druiven te persen. Per keer dat er wordt gestart met persen is dit het maximale gewicht aan druiven dat er gebruikt mag worden. Uiteraard houden de authentieke producenten van de Champagne zich hier dan ook goed aan. Bovendien wordt er gekeken naar de hoeveelheid sap die er uit de druiven is gehaald. Zodra dit 2250 liter is kan er worden gestopt met persen. Er is dan een goede hoeveelheid sap behaald, waardoor het proces gestopt zal worden.
Toevoegen van suiker
Vervolgens is er sprake van het technische proces om de Champagne te maken. Ook dit is weer gebonden aan een aantal regeltjes en vaste werkwijze. Een belangrijk element dat aan het eind van de productie plaatsvindt is het toevoegen van suiker aan de wijn. De hoeveelheid suiker in de dosage bepaalt namelijk of de Champagne als een brut, sec of demi-sec in de winkel zal komen te liggen. Wat dat betreft is het van belang om ook hier weer aan de hand van een aantal regels te werken. Zodra de hoeveelheid suiker bepaald is zal de fles met eenzelfde type wijn worden afgevuld, waardoor de echte Champagne af is.