Wijn maken is iets dat de mensheid al een zeer lange tijd doet. Toch weet lang niet iedereen hoe de wijn nu eigenlijk gemaakt wordt, waardoor het interessant is om daar eens goed naar te kijken. Op die manier kunnen we leren waarom de wijn er zo uit ziet zoals de wijn eruit ziet en waarom we witte en rode wijn hebben. Uiteraard is er bij de productie in de afgelopen tientallen jaren een hoop veranderd. Zo is men gaan werken met machines en wordt er nog maar door enkele wijnboeren met de hand geplukt. De machines hebben ervoor gezorgd dat het productieproces een stuk goedkoper is geworden, maar zorgt aan de andere kant natuurlijk voor een afbraak van de ambacht.
Druiven plukken
Allereerst dienen er druiven geplukt te worden om wijn te kunnen maken. De rijpe druiven worden over het algemeen per tros geplukt, waardoor dit behoorlijk snel gaat. Zodra de druiven rijp zijn worden de machines de schuur uitgereden of gaan de boeren zelf hard aan de slag. Het is dan zaak om de druiven zo snel mogelijk te plukken en op die manier te zorgen voor de basis van een goede wijn. Zodra de druiven geplukt zijn gaan deze naar de pershuizen, waar men verder zal werken aan de productie van de wijn zoals wij die vervolgens in de winkels hebben liggen.
Druiven persen
Zodra de druiven eenmaal in de pershuizen zijn kan het persen gaan beginnen. Dit is een belangrijk element van het maken van wijn. Zo kan men starten met het kneuzen of persen van de druiven en kan men het sap er op twee verschillende manieren uithalen. Men kan ervoor kiezen om alleen het sap uit de pulp te gebruiken, of ook de pulp vervolgens nog een keer uit te gaan persen. Uiteraard zorgt de tweede methode voor meer sap, maar zorgt de eerste variant over het algemeen voor de beste smaak.
Gisting van de wijn
Ten derde dient de wijn te gaan gisten. Tijdens dit proces wordt ervoor gezorgd dat de suikers uit de wijn worden omgezet in alcohol en koolzuurgas. Zodra dit gebeurt is kan de wijn gaan rijpen in een open vat, waarin het als het ware jonge wijn is. Door het vervolgens over te brengen naar de houten vaten, zoals we die allemaal wel kennen, kan men gaan werken aan het uiteindelijke product. De zuurstof uit de lucht zorgt voor de kleur en de smaak van de wijn, waardoor het mogelijk is om veel verschillende soorten te maken, die vervolgens allemaal bij ons in de winkel liggen.