Italiaanse Wijn

 

Italië is een rijk wijnland, met een wijncultuur van meer dan 3000 jaar oud. De oude Grieken noemden (Zuid)Italië dan ook Oenotria oftewel Wijnland. Geen land ter wereld heeft zo veel inheemse druivenrassen als Italië, wel meer dan 600. Vaak zijn het eenkennige rassen die alleen in hun eigen gebied prachtige wijnen voortbrengen, denk alleen maar aan de Barolo van de Nebbiolo druif. Door de unieke combinatie van klimaat en bodemgesteldheid wordt overal in Italië wijn gemaakt, variërend van frisse spumante, waarvan sommige niet onderdoen voor Champagne, tot verleidelijke dessertwijn.

De laatste decennia zijn grootschalige kwaliteitsverbeteringen doorgevoerd en wordt er uitvoerig geëxperimenteerd met internationale druivenrassen, de Toscaanse experimentele topwijnen ‘Supertuscans’ zijn daar een goed voorbeeld van.  Zelfs Zuid Italië is volop in ontwikkeling, zo wordt Sicilië ‘het nieuwe Californië’ genoemd. Tegelijkertijd  neemt gelukkig ook de belangstelling toe voor de autochtone rassen, die immers garant staan voor de authenticiteit en de regionale ‘tipicità’ van Italië.