Spaghetti Bolognese met wijn? Proost!

Wat eten we vanavond? Als ik dit in een app naar mijn huisgenootjes stuur krijg ik vaak als antwoord: “Pasta?”. Net als veel andere studenten is dit iets wat we graag eten! En dan… een drankje bij het eten? Vaak is dit gewoon bescheiden limonade, maar soms pakken we uit met een wijntje. Gewoon eentje uit de schappen van de Appie. Maar dit wilden we eens een keer anders doen. Welk wijntje past er nu écht goed bij onze oude vertrouwde spaghetti bolognese?

Daar ging ik op de fiets met Google Maps aan. Bij elke winkel zou ik dezelfde vraag stellen: Welke wijn, binnen het bedrag van acht euro, past bij een simpele spaghetti bolognese?

Ik begon mijn zoektocht bij Wijn achter de Dom. Daar kreeg ik een Italiaanse rode wijn, Montepulciano d’ abruzzo genaamd. Deze wijn zou robuust en fruitig moeten zijn en goed bij de pasta passen, omdat hij niet te zwaar is en het een goede combinatie is met het gehakt in de spaghetti.

Ik zette Google Maps weer aan en even later kwam ik aan bij Grapedistrict. Hier adviseerde mevrouw mij wederom een rode Italiaanse wijn, Gorilla genaamd. Deze wijn past volgens de verkoopster van Grapedistrict goed bij pasta’s omdat hij zacht en stevig is net als een pasta zelf.

Het begint al wat donkerder te worden, maar ik moet nog even door! Dan kom ik aan bij Margret Wines. Ook hier kan ik niet om een rode Italiaanse wijn heen. Deze wijn heeft de sjieke naam Villa Quinzio. Deze wijn zou een volle ronde, maar vooral zwoele smaak en zachte afdronk hebben. En daarbij past hij volgens de informatie daardoor ook goed bij pasta’s.

Op naar de laatste winkel, Gall & Gall. Hier krijg ik een Toscana Rèmole aangereikt. Deze wijn zou goed bij de spaghetti bolognese passen omdat hij onder andere goed smaakt bij tomaat en niet te sterk van smaak is. Ik ben benieuwd!

Zo, de spaghetti is gekookt en iedereen zit klaar voor de test! Welke zouden wij er het best bij vinden passen, zonder naar alle moeilijke regels te kijken. Gewoon lekker proeven!

We beginnen met Gorilla. “Mmm ja smaakt wel lekker”, wordt er gezegd. De meesten vinden hem inderdaad zacht smaken zoals mevrouw van Grapedistrict ook al zei. Maar toch vinden de meiden de wijn in samenhang met de pasta te zacht. De smaak van de wijn verdwijnt bijna in de pasta. De conclusie is dan ook dat het een lekkere wijn is om zo te drinken, maar bij de spaghetti bolognese te zacht is.

Door naar de Montepulciano d’ abruzzo.”Deze komt binnen”, zegt Bente. Ook Roos vindt de wijn erg heftig en daardoor niet lekker bij de pasta. Alle zeven zijn we het erover eens dat de nasmaak te lang blijft hangen en daardoor de smaak van de spaghetti een beetje overneemt. Het is bijna zeker dat deze niet op nummer 1 gaat eindigen bij onze test!

Na wat water en roddels gaan we door met fles nummer drie. Villa Quinzo, van Margret Wines. “Ja deze smaakt lekker, zowel de eerste paar slokken zonder spaghetti als in combinatie met de spaghetti”, aldus Janette. De rest knikt instemmend en Roos voegt er nog aan toe: “Hij is niet zo zwaar dus drinkt ook best makkelijk weg.” Hiervan neemt iedereen dan ook nog een paar slokken extra. Deze wijn zou zo maar eens op nummer 1 kunnen eindigen.

En dan nu de laatste. Het is de beurt aan de Toscana Rèmole. Ik kijk in het rond in afwachting van de reacties. “Ja smaakt weer prima, lekker vol! Maar de smaak is snel weg!”, zegt Dominique. Ook Marjan constateert dit: “Eerst een climax van de smaak en dan niks meer”. Ook Bente merkt dit. Doordat de smaak snel wegvalt vinden we wel dat deze wijn niet zoveel toevoegt aan het eten. Het is gewoon een slobberwijntje, lekker voor op de bank.

Iedereen ligt inmiddels languit op de bank of hangt onderuit op de stoel. Nu moeten we gaan kiezen welke wij student-wijnexperts als beste wijn kiezen voor bij een spaghetti bolognese. Na lang vergaderen hebben we gekozen voor nummer drie! Villa Quinzo! Dus toch degene waarvan we stiekem snel nog een paar extra slokken namen voordat we verder gingen.

Dus wie een lekkere wijn wilt, net iets sjieker dan een supermarktwijn, moet even langs Marget Wines voor Villa Quinzo!

Click here to add a comment

Leave a comment: