Test: is een duurdere wijn nou echt lekkerder?

Met al die verschillende wijnen in de supermarkt heb je langzamerhand het idee dat je een kenner moet zijn voor het uitkiezen van een simpel dinerwijntje. Met alle smaken, afdronken maar vooral prijzen is het niet eenvoudig een keuze te maken. Maar merk je dat verschil in prijs nou echt?

In deze test nemen gemiddelde wijndrinkers vier verschillende rode wijnen onder de loep. Twee flessen vallen in een lage prijscategorie, de andere twee zijn duurdere supermarktwijnen. Proeft de gewone consument het verschil in kwaliteit? Ik stel de testpersonen even aan je voor:

Anouschka                        Drinkt sinds kort rode wijn, houdt van een zoetje
Stephanie                          Drinkt twee tot drie keer per week rode wijn, al houdt ze ook van witte wijn
Saskia                                 Is al lang een rode wijnliefhebber, het is dan ook haar lievelingsdrankje
Thomas                              Drinkt zo’n twee keer per week rode wijn

We beginnen de test! Ik open de eerste fles, de Amselkeller Tinto. Een soepele, rijpe wijn uit Valencia, Spanje voor slechts €3,99. De testpersonen nemen een eerste slok en zijn blij verrast. De smaak van kersen en ander rood fruit komen goed naar boven. “Hij is heel toegankelijk, een lekker wijntje om door te slobberen”, vindt Stephanie. Ook Saskia is het hier mee eens, ze vindt hem lekker zacht. “Ik zou deze vaker drinken!”, zegt Anouschka. Al met al krijgt deze wijn, ondanks de lage prijs, een dikke voldoende.

Het tweede glas wijn dat ik inschenk is het goedkoopst van allemaal: Mooi Kaap Droë Rooi uit Westkaap, Zuid-Afrika (€2,69). Het is een zachte, fruitige en soepele wijn, maar valt bij de jury niet goed in de smaak. “Alsof je een zuur matje eet”, zegt Stephanie. “Zo jammer vergeleken met de wijn hiervoor! Ik vind deze te droog in de mond”, vindt Saskia. Ook Thomas vindt hem te zuur: “Sodeknetter, alsof hij niet meer goed is!”. Met moeite wordt deze wijn opgedronken. Is de goedkoopste wijn dan gelijk het minst lekker? We proeven verder.

Wijn nummer drie is een duurdere: de Lindeman’s Reserve Cabernet Sauvignon. Voor €8,99 krijg je een stevige wijn uit Padthaway, Australië met aroma’s van fruit, vanille en kokos. De stevigheid komt snel naar boven. Anouschka: “Ik vind hem wel lekker! Hier lust ik wel meerdere glazen van.” Saskia vindt hem een beetje zoet, maar niet heel smaakvol. Thomas proeft duidelijk de fruitaroma’s, maar vind hem te weinig afdronk hebben. De Cabernet Sauvignon is dus oké, maar misschien niet lekker genoeg voor bijna negen euro.

Ik trek de vierde en duurste wijn open, de donkerrode Fetzer Crimson Pinot Noir uit Californië (€9,99), een fruitige en sappige Pinot Noir. De reacties zijn gemengd; Saskia vindt hem lekker fris en niet zo scherp, maar is niet zo weg van de nasmaak. Anouschka: “Ik zou deze zelf niet twee keer kopen.” Thomas had er nog iets meer fruit in gewild en Stephanie vindt hem ‘wel lekker’. Geen slechte resultaten dus, maar ze weten niet dat dit de duurste wijn van de vier was.

Prijs zegt dus niet alles bij supermarktwijnen. Op nummer één komt de soepele Amselkeller Tinto, een wijn uit de goedkoopste prijsklasse. Hierop volgen de Fetzer Crimson Pinot Noir en de Lindeman’s Reserve Cabernet Sauvignon. Wel komt de meest goedkope wijn van nog geen drie euro op de laatste plek. Laat je dus niet leiden door prijzen, maar kijk vooral naar het druivenras en het type wijn. Zo kom je het minst snel met een miskoop thuis.

Alle flessen wijn zijn gekocht bij de Albert Heijn.

Click here to add a comment

Leave a comment: