Sangiovese Wijn

Sangiovese is een rode druivenras die je vooral kunt vinden in Toscaanse wijnen. Alle grote wijnen van Toscane – Chianti, Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano bijvoorbeeld – zijn gemaakt met sangiovese.

Er wordt wel beweerd dat de druif al in de tijd van de Etrusken bekend was en dat de naam afkomstig is van ‘sanguis Jovis’ – bloed van Jupiter. De eerste vermelding van de druif is waarschijnlijk in 1590, als Sangiogheto. Vanaf de 18e eeuw komen we het druivenras steeds vaker tegen in teksten over Toscane. Vaak werd er over de wijn ervan gezegd dat de kwaliteit afhankelijk was van de druiven die ermee gemengd werden. Het was vervolgens baron Bettino Ricasoli, politicus en wijnmaker, die aan het eind van de 19e eeuw een recept voor Chianti uitdacht en vastlegde dat nog invloed heeft tot op de dag van vandaag. Ricasoli mengde sangiovese met canaiolo nera en twee witte druivenrassen, malvasia en trebbiano. Dit werd dé standaardformule voor Chianti. Sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw wordt deze formule weer uitgedaagd, onder andere onder invloed van de makers van de zogenaamde Super Tuscans, waarbij sangiovese gemengd wordt met cabernet sauvignon of merlot. Bijmenging van witte druiven is hard aan het verdwijnen. Sangiovese wordt bovendien voor diverse wijnen ook puur gevinifieerd, onder andere voor Brunello di Montalcino.

Sangiovese in de wijngaard en de kelder

Hoewel sangiovese door Italiaanse emigranten naar Australië, Californië en Zuid-Amerika is meegenomen, is er geen wijnstreek in de wereld waar het ras zo’n succes heeft als in Toscane. Dat heeft alles te maken met het karakter van de druif én de unieke bodems van de Chianti en rond Montalcino. In de heuvels van Chianti overheerst de zogenaamde galestro, bestaande uit zanderige klei. Rond Montalcino bevindt zich ook alberese, een kleiachtige bodem met kalksteen erdoor. Sangiovese is een lastige druif om te verbouwen. Wil je er echt goede wijn van maken, vraagt hij veel aandacht in de wijngaard én de kelder. Er bestaan bovendien veel klonen van het ras, allemaal met hun eigen karakteristieken. Zo kan wijn van de ene kloon sterk in kleur verschillen van wijn van een andere kloon. Een onderverdeling die veel gemaakt wordt, is die tussen sangiovese grosso en sangiovese piccolo. Het druivenras komt bovendien voor onder vele namen: sangiovese in Chianti, brunello in Montalcino en prugnolo in Montepulciano bijvoorbeeld. Laat je sangiovese in de wijngaard zijn gang gaan, dan wordt het een woekerplant, met veel te hoge opbrengsten per druivenstok. Sangiovese moet goed gesnoeid worden, op de juiste bodem staan én bij voorkeur laat geoogst worden. Dit bevordert de optimale rijpheid van de tannines, die anders nogal hard en groen over kunnen komen.

Sangiovese in de fles en aan tafel

Traditioneel zijn in een Sangiovese de aroma’s en smaken van bittere kersen, viooltjes, kruiden en zelfs thee te ontdekken. Met de komst van allerhande nieuwe technieken, gebruik van nieuwe, kleinere houten vaten en bijmenging van internationale druivenrassen verandert het karakter van Sangiovese wel, en is er lang niet altijd een eenduidige stijl te ontdekken. Maar altijd blijven de zuren hoog en de tannines stevig. Sangioveses zijn echte ‘eetwijnen’. Zij komen het meest tot hun recht bij een goede maaltijd. Zij kunnen gecombineerd worden met een grote hoeveelheid gerechten. Uiteraard de stevige vleesgerechten van de Toscaanse keuken zoals gegrild vlees, wild en bistecca alla fiorentina. Maar ook bij gerechten met paddestoelen of rijpe kazen als gorgonzola, pecorino en parmezaan smaakt een glas Sangiovese uitstekend. De hoge zuren van een Sangiovese maken tot slot dat hij geserveerd kan worden bij gerechten met tomatensauzen. Vaak zijn die lastig met wijn te combineren; met Sangiovese lukt het meestal uitstekend!

Italiaanse Wijn

 

Italië is een rijk wijnland, met een wijncultuur van meer dan 3000 jaar oud. De oude Grieken noemden (Zuid)Italië dan ook Oenotria oftewel Wijnland. Geen land ter wereld heeft zo veel inheemse druivenrassen als Italië, wel meer dan 600. Vaak zijn het eenkennige rassen die alleen in hun eigen gebied prachtige wijnen voortbrengen, denk alleen maar aan de Barolo van de Nebbiolo druif. Door de unieke combinatie van klimaat en bodemgesteldheid wordt overal in Italië wijn gemaakt, variërend van frisse spumante, waarvan sommige niet onderdoen voor Champagne, tot verleidelijke dessertwijn.

De laatste decennia zijn grootschalige kwaliteitsverbeteringen doorgevoerd en wordt er uitvoerig geëxperimenteerd met internationale druivenrassen, de Toscaanse experimentele topwijnen ‘Supertuscans’ zijn daar een goed voorbeeld van.  Zelfs Zuid Italië is volop in ontwikkeling, zo wordt Sicilië ‘het nieuwe Californië’ genoemd. Tegelijkertijd  neemt gelukkig ook de belangstelling toe voor de autochtone rassen, die immers garant staan voor de authenticiteit en de regionale ‘tipicità’ van Italië.

Dit is dé wijn voor de Kerst!

Na een intensieve avond wijnproeven bij Wijncafé Lefebvre is de winnaar van de Utrechtse Feestdagenwijn 2016 geworden:

De Vescovi Ulzbach Teroldego Rotaliano 2012 van Maddelena Wines

Van de 11 rode wijnen – allen onder de 15 euro – die waren ingezonden door de Utrechtse wijnwinkels kwam de De Vescovi Ulzbach Teroldego Rotaliano DOC als lekkerste rode wijn voor de komende feestdagen uit de bus.

Deze wijn wordt verkocht door Maddelena Wines voor ? 12,95. Eigenaresse Marianne Janssen importeert al 6 jaar Italiaanse wijnen en sinds 1 november van dit jaar heeft zij tevens een kleine wijnwinkel op de Jan van Scorelstraat 61. Zij voert een divers assortiment wijnen waar de nadruk ligt op wijnen uit het noorden van Italië.

De winnende wijn komt uit de buurt van de gemeente Mezzacorona in het wijngebied Alto Adige. Gemaakt voor 100% Teroldego en heeft een houtrijping ondergaan van 10 maanden op Frans eiken. In mijn eigen proefnotitie stond oa:

Neus: Rijp, jonge wijn, donker bosfruit, nog een beetje gesloten, droppig, zuiver
Smaak: enigsinds rijp, jong, goede structuur – ondersteuning van voldoende zuren -, rijpe tannines, hout versmolten, elegant. Kers & bosbes, redelijk complex. Fruit voert boventoon in afdronk

Tijdens het proeven viel mij deze wijn op door zijn elegantie en zuiverheid. Veel wijnen in proeverij waren zeer rijp, krachtig met veel hout. Op zich allemaal heerlijke wijnen, maar wel van hetzelfde type. De Teroldego behield zijn eigen identiteit en kwam op deze manier bovendrijven. Dat de andere proevers deze wijn ook konden waarderen bleek uit de einduitslag: De Teroldego op nummer 1 en mag zich dit jaar de Utrechtse Feestdagenwijn van 2016 noemen!

Utrechtwijnstad feliciteert Marianne van Maddalena Wines van harte met deze mooie prijs.

Wil jij deze wijn ook proeven?

Ga dan langs bij Marianne in de winkel aan de Jan van Scorelstraat 61 of neem contact met haar op:

  • 06-21260580
  • info@maddalenawines.nl
  • Openingstijden winkel:
  • Donderdag en vrijdag van 13.00 tot 19.00u
  • Zaterdag van 11:00 tot 18:00u
  • Maandag tot en met woensdag op afspraak.

Let op: De Teroldego is nog maar beperkt verkrijgbaar

De volgorde van wijn tijdens een diner

wit-rood-of-roseAperitief

Voor een wijn als aperitief is het aan te raden om iets fris of droog te kiezen. Bewaar de zoete wijn voor het nagerecht, en neem in plaats daarvan een droge wijn of iets fruitig met citrustonen. Denk hierbij aan Champagne of een iets prijsvriendelijker alternatief zoals, Crémant, Cava, Limoux of Prosecco.

Voor de mensen die geen bubbels lusten, is een droge sherry of een Kir wijn een goede keuze (denk bijvoorbeeld aan Bourgogne Aligote). Een glas witte wijn kan natuurlijk ook.

Pas echter op met de hoeveelheid, want er moeten nog andere drankjes volgen en je gasten willen ook nog van de maaltijd kunnen genieten! Bouw een menu zo op dat je van fris en licht, naar vol en mollig gaat.

Wijn bij het voorgerecht

Begin bijvoorbeeld met Sauvignon wijn of de Chenin Blanc. Daarna kan erals tweede witte wijn gerust nog een Chardonnay worden opgediend. Afhankelijk van het gerecht kun je kiezen voor een iets zwaardere op hout gelagerde Chardonnay, of juist een jonge lichtere versie.

Indien er met rood vervolgd kies dan voor een jongere wijn bij het menu; oudere wijnen drink je beter zonder een gerecht. Naargelang de sterkte van je gerecht kies je voor een fruitig of eerder krachtig type. Begin je het menu met eendenlever of eendenmousse kies dan voor een licht zoete wijn, bij voorkeur geen Sauterne want dit is net iets te zwaar om mee te starten. Vergeet in ieder geval niet na de zoete wijn een bouillon of consommé te serveren om je smaak terug te neutraliseren. Na de bouillon kun je overigens gerust weer starten met een droge wijn.

Wijn bij het hoofdgerecht

Bij je keuze van de wijn mag je niet alleen rekening houden met het hoofdingrediënt want de saus of de garnituur (bijvoorbeeld wilde boschampignons) kunnen de smaak van het gerecht danig beïnvloeden, dat je soms een verkeerde keuze zou maken. Een gemakkelijk voorbeeld : Fazant op z’n Brabants of Fazant met wilde boschampignons. Bij de champignons mag je een krachtiger wijn serveren, want het gerecht met het witloof is al verzacht door een beetje room.

Als je een schotel hebt met zoveel verschillende smaken en ingrediënten dat je niet weet wat te kiezen zorg dan liever voor contrast dan voor harmonie.

Bereidingen met fruit krijgen liefst het gezelschap van zeer fruitige wijnen, volle warme wijnen. Die vindt je uiteraard het best in de jonge wijnen die uit een warme streek komen. Een fruitige Merlot uit Chili is bijvoorbeeld een veilige keuze.

Wijn bij het nagerecht

Zoete dessert’s waarderen een zoete wijn, je kan een chocolademousse het best met een Banyuls serveren en een gratin van rode vruchten met een rode Rivesaltes of een banyuls Ruby.

De geschiedenis van wijn

Er zijn pre-historische sporen gevonden die aangeven dat al ongeveer 200 miljoen jaar geleden de enorme wouden waren overwoekerd door de Vitis Vinifera (vertaling: wijndragende wingerd). Onze wijnranken behoren tot dezelfde familie als deze sporen uit onze geschiedenis en dat maakt de bron van alle wijnen ouder dan de mensheid. Alle onze wijnen komen voort uit een wijnrank en haar vruchten.

De vroegste aanwijzingen voor wijnproductie komen uit Mesopotamië (het huidige Midden Oosten) waar enorme kruiken met wijnresten zijn opgegraven. Dit gegeven, samen met gevonden teksten in spijkerschrift, dateren de oudst bekende wijnproductie op circa 5000 voor Christus. Ons woord voor wijn vindt zijn oorsprong in het Sankriet waar ‘vêna’ staat voor ‘geliefd’. Dit woord werd door de geschiedenis gebruikt door de Hettieten (wee-an), Hebreeën (vayin), Oude-Grieken (woinos), Romeinen (vinum), Greorgiërs (gvino), Kelten (gwinium) en Ethiopiërs (wain). Tegenwoordig wordt nog steeds een afgeleide van dit woord in vrijwel alle talen.

In het Christendom komen we het navolgende tegen in Genesis 9: 18-25 over wat Noach deed na afloop van de zondvloed toen hij lande met de Ark. ‘De zonen van Noach, die de Ark verlieten, waren Sem, Cham en Jafét. Cham was de vader van Kanaän. Dit waren de drie zonen van Noach en door hen werd de hele aarde bevolkt. Noach begon het land te bebouwen en plantte een wijngaard.’ Verder wordt in de bijbel meer dan eens verwezen aan wijn en wijngaarden.

Wijn in de Romeinse tijd

De geschiedenis is doordrenkt van de wijn en alles wat daarmee te maken heeft. Zo waren de Romeinen actieve wijnheren en introduceerden ze de gestructureerde wijnbouw in Europa. Toch bleven de Romeinen niet de enige wijntelers. Vooral in de omgeving van Bordeaux ontplooide de wijnbouw zich destijds enorm. Het merendeel van deze wijngaarden was in handen van de Galliërs en daarmee werden ze gezien als concurrentie voor de Romeinse kolonisten. Keizer Domitianus greep in en liet de helft van de wijnstokken in deze (ons inmiddels bekende) streken uit de grond trekken.

Door de kwaliteit van hun wijnen werden de Galiërs een stap verder in de geschiedenis alsnog dé leverancier van de Romeinen. Het vervoeren van de wijnen vanuit Frankrijk naar de rest van het Romeinse rijk bracht nog wel wat uitdagingen met zich mee. Galiërs waren goede handwerksleiden en hebben de kar, eg en zelfs het wijnvat daarvoor uitgevonden. Na de stenen kruiken met alle trucjes om de wijn goed te houden, bleek het vat de enige échte bewaarmogelijkheid voor wijn.

De ontwikkelingen hebben niet stilgestaan, en hebben zo de wijn in fles die wij nu kennen voortgebracht. De laatste ontwikkeling is een kunstof kurk die de wijn beter en betrouwbaarder kan concerveren dan de natuurkurk.

Gelukkig blijft goede wijn een product van gepassioneerde wijnproducenten (zoals de Galiërs waren) en komt het voor uit een wijnrank met druiven. Als u ook weet hoe u úw wijn op de juist manier behandeld, dan zult u daarvoor extra beloond worden!

Wat is alcoholvrije wijn en hoe wordt het gemaakt?

Alcoholvrije wijn is wijn waar maximaal een half procent aan alcohol in zit. Volgens officiële richtlijnen mag de wijn dan alcoholvrij genoemd worden. Alcoholvrije wijn bevat per glas ook minder calorieën dan normale wijn, en toch heeft het een vergelijkbaar aroma! De natuurlijke grondstoffen van alcoholvrije wijn bestaan immers ook uit fruit. Natuurlijk proef je dat er geen alcohol inzit, en er is veel slechte alcoholvrije wijn, die meer aan druivensap doet denken dan aan wijn. Aan de andere kant zijn er best redelijke alcoholvrije wijnen beschikbaar, zolang je weet waar je moet zoeken. Niet iedereen wil of kan alcohol drinken (denk aan ziektes) en voor hen zijn er best redelijke alternatieven.

Het proces om wijn alcoholvrij te maken is door middel van een techniek die gezien kan worden als een distilleertank die rond draait. Er zijn twee stappen voor nodig om te zorgen dat de alcoholvrije wijn zijn karakteristieke geur en smaak behoud die andere wijnen ook bezitten.
De eerste stap om de alcohol te verwijderen is om de smaakstoffen, alsook de geurstoffen uit de wijn te halen. Aan het einde van het proces voegen ze in stap 2 deze weer toe een en ander met toevoeging van druivensap wat niet gegist is. Daarvoor worden druiven van hetzelfde ras en dezelfde pluk gebruikt. Dit om het geheel in harmonie te houden met de originele smaak.

De geur en smaak verdwijnt daarbij slechts gedeeltelijke uit de alcoholvrije wijn; iets wat met andere technieken vaak wel gebeurd bij het alcoholvrij maken van drank.

De éénentwintig druivenrassen van de Cótes du Rhóne

In Cótes du Rhóne-wijnen kunnen éénentwintig druivenrassen worden aangetroffen. Maar niet elk wijnhuis mag deze allemaal gebruiken!

Door verschillen in de geografische omstandigheden en door de wettelijke bepalingen voor de Appellation moeten de wijnbouwers een selectie maken. De meest gebruikte druivensoorten voor rode wijn zijn: de syrah (de enige noordelijke druif) en de grenache (belangrijkste zuidelijke druif), waaraan de mourvèdre, de cinsault en de carignan kunnen worden toegevoegd.

De noordelijke druivenrassen voor witte wijnen zijn: de viognier, de roussanne en de marsanne. Deze kunnen samen worden gebruikt met de grenache blanc, de clairette en de bourboulenc, hoofdzakelijk zuidelijke druiven.

De Appellation Côtes du Rhône

Meer dan 80% van de totale productie bestaat uit wijnen met de Appellation Côtes du Rhône, die zich onderscheiden door een opmerkelijk goede kwaliteit. Deze rode, witte en roséwijnen worden geproduceerd in 163 gemeentes verspreid over 6 departementen. De wijnen bieden een oneindig scala aan nuances en zijn net zo gevarieerd als het landschap van deze streek. Ze zijn altijd eerlijk en genereus. Daaraan hebben ze dan ook hun succes te danken!

  • Rode wijnen: De wijnen zijn zeer gevarieerd. Van licht en fruitig tot vol en krachtig, passend bij ieder consumptiemoment. Ze kunnen jong gedronken worden, maar u kunt ze ook enige tijd bewaren.
  • Roséwijnen: Door een korte inweking van blauwe druiven krijgt de wijn een prachtige framboosachtige kleur met soms een zweem van zalmroze.
  • Witte wijnen: In het zuiden van de Côtes du Rhône worden, dankzij het vakmanschap van de wijnproducenten en de kwaliteit van de druivenrassen en de bodem, droge witte wijnen gemaakt, die uitgebalanceerd, geurig en fris zijn.

De Côtes du Rhône Villages

Deze Appellation omvat 95 gemeenten, verdeeld over de departementen Drôme, Vaucluse, Gard en Ardeche. Op alle wijnen, zowel de rode, de witte als de roséwijnen, zijn specifieke bepalingen van toepassing. De strikte inachtneming van deze regels voor de toegestane druivenrassen, de wijze van verbouwen, de maximale opbrengst per hectare en de wijnbereiding maken dat de kwaliteit van deze wijnen nog steeds verbetert sinds de toekenning van de A.O.C. Côtes du Rhône Villages in 1966. Onder de dorpen die in deze categorie vallen, zijn er zestien die aan de Appellation Côtes du Rhône Villages hun eigen naam mogen toevoegen.
Dit zijn:

  • In het departement Drôme, 5 gemeenten: Rochegude, Rousset-les- Vignes, Saint-Maurice, Saint-Pantaléon-les- Vignes en Vinsobres.
  • In het departement Vaucluse, 8 gemeenten: Beaumes de Venise, Cairanne, Rasteau, Roaix, Sablet, Séguret, Valréas en Visan.
  • In het departement Gard, 3 gemeenten: Chusclan, Laudun en Saint-Gervais.

De Crus van de Côtes du Rhône

Deze 13 mooiste Cotes du Rhone wijnen hebben een heel bijzondere identiteit. Door hun fantastische stijl, bereiken ze werkelijk de top. Het zijn legendarische wijnen door hun eeuwenoude reputatie en hun charmes!

De noordelijke Crus (tussen Vienne en Valence): Côte Rôtie (rood), Condrieu (wit), Château Grillet (wit), Saint Joseph (rood, wit), Crozes Hermitage (rood, wit), Hermitage (rood, wit), Cornas (rood) en Saint Péray (wit).

De zuidelijke Crus (tussen Montélimar en Avignon): Gigondas, (rood, rosé), Vacqueyras (rood, rosé, wit), Châteauneuf du Pâpe (rood, wit), Lirac (rood, rosé, wit) en Tavel (rosé).

Vin doux naturel: Beaumes de Venise(wit), Rasteau (rood, wit).

De wijnbereiding

De tijd voor inweken en gisting van de rode Côtes du Rhône beslaat circa 20 dagen. De gistingstemperatuur wordt op 28° tot 32° Celsius gehouden. Lekwijn en perswijn worden afzonderlijk gestockeerd tot na de melkzuurgisting. Smaakproeven wijzen uit of beide moeten worden gemengd en in welke verhoudingen. De rijping van de wijn duurt meer dan twee jaar. Gedurende de rijping wordt regelmatig overgeheveld om de wijn te klaren, zonder filters te gebruiken. Op die manier kan de rode Côtes du Rhône tot 10 jaar worden bewaard.

Voor de bereiding van de rode Côtes du Rhône Villages worden de percelen met de oudste wijnstokken geselecteerd. Hierbij wordt de verhouding 50/50 gehanteerd voor Grenache en Syrah. Inweken en gistingsproces duren hier 25 tot 30 dagen. Na een rustpauze van één jaar in citerne, wordt de rode Côtes du Rhône Villages verder opgevoed in eikehouten vaten gedurende 8 tot 12 maanden. Hierdoor krijgt de wijn mooie versmolten tannines en een hogere graad van complexiteit. Bij een lange bewaartijd in de kelder kunnen deze rode wijnen bezinksel krijgen. Dit is een natuurlijk gevolg van het feit dat géén gebruik wordt gemaakt van filtering vooraleer te worden gebotteld.

De witte wijn van Château Rochecolombe wordt zowel in de AOC Côtes du Rhône als in de AOC Côtes du Rhône Villages gemaakt van 100% Clairette druif. Deze druif wordt overal in het Middellandse Zeebekken aangetroffen, van Spanje tot in Turkije. Witte Côtes du Rhône komt zeer weinig voor: slechts 3 % van de totale Côtes du Rhône productie is wit. Witte Côtes du Rhône Villages komt nog veel minder voor. En een witte Côtes du Rhône Villages van 100% Clairettedruif is nog veel zeldzamer! De meeste witte wijnen hier in de streek bevatten ook Roussanne en Bourboulenc. De Clairette wordt geoogst tussen 25 september en 25 october. De bessen worden volledig ontsteeld en onmiddellijk geperst. Het sap wordt afgekoeld tot 8° tot 10° Celsius gedurende 36 tot 48 uren. Het sap wordt gefilterd met kleifilters en overgeheveld naar de citeme voor gisting aan een temperatuur van 16° tot 18° Celsius: Het gistingsproces duurt 15 tot 20 dagen. Om voldoende frisheid te bewaren ondergaat deze witte wijn géén melkzuurgisting. Voor de botteling wordt een lichte filtering toegepast. De witte Côtes du Rhône Villages hebben wij nu in stock. Van deze wijn werden slechts 1200 flessen gemaakt. Ook de rode Côtes du Rhône en de rode Côtes du Rhône Villages zijn nu voor het eerst in de Belgische wijnhandel beschikbaar.

Wijnen uit de Elzas

Aangezien de Elzas door de Vogezen beschermd wordt tegen invloeden van de oceaan, behoort deze streek tot één van de gebieden in Frankrijk met de minste neerslag (450 tot 500 mm per jaar). Het zonnige, droge en warme klimaat zorgt er voor dat de druiven hier langzaam en gedurende een lange periode kunnen rijpen, waardoor de verfijnde aroma’s zich goed kunnen ontwikkelen.

Geologisch gezien is de ondergrond van de Elzasser wijngaarden zeer uiteenlopend. Zo groeien de verschillende druivenrassen op bodems, variërend van graniet, gneis en leisteen tot kalk en zandsteen. Het wijngebied, dat een oppervlakte van ongeveer 14.000 hectare beslaat, strekt zich evenwijdig aan de Vogezen uit over een honderdtal kilometers. De meeste wijngaarden liggen op de oostelijke hellingen van de Vogezen, 200 tot 400 meter boven de zeespiegel.

Elzas wijn in de 21e eeuw

Aan het begin van de eeuw was de wijnproductie in Elzas nog maar nauwelijks hersteld van drie moeilijke eeuwen. Vandaag de dag echter produceert de Elzas gemiddeld zo’n 150 miljoen flessen wijn per jaar. Hiervan wordt tweederde deel verkocht in Frankrijk zelf, terwijl één derde van de wijnen wordt geëxporteerd naar landen voornamelijk binnen Europa. De Elzasser wijnen staan met een marktaandeel van 40% bovenaan het rijtje van witte kwaliteitswijnen die in Frankrijk thuis worden gedronken.
Deze ontwikkeling, die het resultaat is van voortdurende inspanningen van de gehele wijnbouwsector, is mede te danken aan de hoge economische en toeristische activiteiten in de Elzas.

Typische druivenrassen in de Elzas

De Gewürztraminer is zijn volle, krachtige smaak waarschijnlijk de beroemste wijn uit de Elzasstreek.
Zijn intens geurend bouquet is sterk fruitig, rijk aan bloemaroma’s en opvallend kruidig (gewürz=kruidig).
Krachtig en verleidelijk, soms enigzins zoet, is het vaak een goede bewaarswijn.

Een andere veelvoorkomende druivensoort is de Muscat d’Alsace. Deze verschilt van de zoete Muscat uit de mediterrane landen door zijn droge karakter. De resulterende Alsace wijnen hebben een indringende fruitigheid, die doet denken aan de smaak van vers fruit.

Wat Waren Goede Wijnjaren?

Wijndegustatie
De wijnoogsten zijn afgelopen of bijna, De wijnboeren maken de rekeningen. De Franse oogst zal klein zijn (44 miljard hectoliter) amper iets meer dan vorig jaar. Italië die zijn eerste plaats dacht te behouden met 46 miljoen hectoliter wordt voorbijgestoken door Spanje met 48 à 50 miljoen hectoliter. Spanje heeft een meer productie ten opstaan van 2015 van 10 à 12 miljoen hectoliter. De laatste decennia heeft Spanje zijn wijngaarden grondig geherstructureerd. Minder operavlakte en meer productiviteit. Spanje is nu de grootste wereldproducent van wijnen. Een eerste plaats dat zij vermoedelijk de volgende tien jaren zal behouden totdat China hun zal voorbij steken.

Jaren met een goede wijnoogst

Meningen kunnen verschillen omtrent de goede en zeer goede wijnjaren, omdat het een zo subjectieve materie is.
Voor de zeer slechte en de uitstekende wijnjaren is iedereen het echter eens. Neem bijvoorbeeld het oogstjaar 1980, iedereen is akkoord om dit zeer moeilijk jaartal liefst te vergeten. Iedereen weet ook dat 1990 een topjaar was. Voor die middelmatige jaren zoals bijvoorbeeld 1997 en 1993 zijn de oordelen echter verdeeld.
Hieronder hebben we een tabelletje gemaakt die de beste en de minder goede jaren illustreren vanaf 1961.

Frankrijk

JAARTAL 10 09 08 07 06 05 04 03 02 01 00 99 98 97 96 95 94 93 92 90 89 88 85 83 82 79 78 76 75 61
BORDEAUX ROOD 8 10 8 7 8 10 7 9 7 7 10 7 9 7 9 9 8 7 4 10 10 9 10 8 10 8 9 8 9 10
BOURGOGNES ROOD 8 10 6,5 7 7 10 8 8 7 7 7 7 7 7 9 8 4 8 5 10 9 8 9 8 4 8 10 9 4 10
BORDEAUX  ZOET 8,5 9 6 8 7 8 7 10 8 6 5 8 7 8 9 5 3 5 3 10 10 10 8 9 8 9 7 10 9 9
BORDEAUX WIT 7,5 9 7 8 8 8 8 8 8 7 9 7 7 . . . . . . . . . . . . . . . . .
BOURGOGNES WIT 8 10 6,5 7 8 8 8 8 7 7 7 7 7 9 9 . . . . . . . . . . . . . . .
RHONEVALLEI 8 10 7 9 7 8 8 8 6 9 9 9 7 9 9 9 8 . . . . . . . . . . . . .
ELZAS 7 10 8 8 7 8 7 8 8 9 9 9 7 9 9 8 9 9 . . . . . . . . . . . .
LOIREVALLEI ROOD 7 9,5 7 7 7 9 7 8 7 9 9 7 7 8 9 9 7 7 . . . . . . . . . . . .
LOIREVALLEI WIT 7 10 8 8 7 9 7 7 6 9 9 7 7 8 . . . . . . . . . . . . . . . .
BEAUJOLAIS 8 10 7,5 7 7 7 6 8 6 7 9 8 5 8 . . . . . . . . . . . . . . . .
LANGUEDOC 7,5 10 7,5 7 7 8 7 8 7 8 9 8 9 4 7 9 . . . . . . . . . . . . . .

Italië en de Nieuwe Wereld

JAARTAL 10 09 08 07 06 05 04 03 02 01 00 99 98 97 96 95 94 93 92 91 90 89 88
CALIFORNIE 8 8 7,5 8 8 8 7  8 7 8 7  8 6 9 8 10 8 7 10 10 9 7 7
CHILI 8 8 8 9 7 8 8  8 7 8 8 9 8 7 7 8 8 7 7 5 8 7 7
ARGENTINIE 8 9 8,5 8 8 8 8  8 7 7 8  10 7 7 7 8 7 9
AUSTRALIE 7 8 8 7 8 8 8  7 8 8 7 8 9 9 8 8 9 7 8 8 8 3 6
ZUID-AFRIKA 8 9 8 8 8 8 7  9 7 8 7  7 9 7 6 9 8 6 8 7 6 8 5
ITALIE 7 8 8 8 8 7 8  8 6 8 8 7 7 9 7 8 6 8 5 7 9 6 9

 

Historisch gebruik van alcohol

Alcohol kennen we tegenwoordig voor van bijvoorbeeld bier, wijn en sterke drank. Het is echter niet zo dat dit product alleen in dranken wordt gebruikt. Zo zien we het tegenwoordig bijvoorbeeld ook terug in parfum en andere cosmetische producten. Wat dat betreft gebruikte men de alcohol in het verleden al op hele andere manieren en zien we dat ook nog altijd gebeuren. Zo is alcohol per definitie niet iets dat ons in de problemen kan brengen, al lijkt het daar met ons drankgebruik soms wel op. Alcohol kan juist voor heel interessante toepassingen zorgen, waardoor het maar goed is dat we hier de beschikking over hebben.

Ontsmetten met alcohol

Allereerst was alcohol een middel om wonden te kunnen ontsmetten. Tegenwoordig maken veel dokters daar niet langer gebruik van, maar in het verleden was dit heel gangbaar. Zo was het tijdens de oorlog bijvoorbeeld een goed middel om de wonden te ontsmetten, om op die manier een infectie te voorkomen. Het nadeel van alcohol als ontsmettingsmiddel is echter dat het erg prikt. Het voordeel van dit middel is dat het goed mogelijk is om voor een verdoving te zorgen. Zo werd alcohol bijvoorbeeld vaak gebruikt om een verdoving uit te voeren, voordat iemand een bepaalde injectie zou krijgen. Zo voelde men daar een stuk minder van.

Reinigen met alcohol

Daarnaast is het goed mogelijk om alcohol te gebruiken tijdens schoonmaakwerkzaamheden. Veel mensen gebruiken bijvoorbeeld spiritus om de ramen schoon te maken. Het voordeel hiervan is dat de ramen op een gemakkelijke manier schoon worden, als gevolg van de alcohol die erin zit. Aan de andere kant is het lastig om met dit middel te werken, aangezien het over het algemeen snel vervliegt. De alcohol droogt ontzettend snel op, waardoor u op een verstandige manier te werk dient te gaan. Het is zelfs zo erg dat het niet mogelijk is om pure alcohol te gebruiken, aangezien die direct zou vervliegen.

Dranken met alcohol

Tenslotte is er natuurlijk het gebruik van alcohol in dranken. Dit is een toepassing die we eigenlijk allemaal wel kennen. Tegenwoordig drinken we vooral alcohol om wat losser te worden en een gezellige avond te hebben. Vanuit het verleden gebruikt men de alcohol echter ook wel om het lekker warm te krijgen, zoals we dat bijvoorbeeld in koude landen nog wel zien. Door een borrel te nemen krijgt men het even lekker warm en is het dus minder vervelend om bijvoorbeeld buiten te staan. Tegenwoordig kunnen we ons veel beter wapenen tegen de kou, waardoor het historisch gebruik van alcohol af is genomen.

Page 3 of 4